Broccolisoep met ansjovis en citroen

Print Friendly, PDF & Email

Broccolisoep is een soepje die ik een tijd lang geregeld maakte oma aan mijn kinderen mee naar school te geven.  (Inmiddels maken ze zelf hun lunch, ook fijn, al is nu het pasta gehalte hoger dan de hoeveelheid groent.) Voor een lunch naar school maakte ik dan een heel simpele variant, met deze toevoeging van ansjovis en citroen wordt het weer net even anders. Met een vers gebakken broodje of een lekkere kaastosti is het een makkelijk avondmaal.  Eet je geen dieren? Laat de ansjovis achterwege en neem plantaardige room in plaats van crème fraîche.

Ingrediënten

  • 500 g broccoli
  • 1 flinke aardappel
  • 2 uien
  • 4 sliertjes ansjovis
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper of lepeltje sambal naar smaak
  • 1 citroen
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
  • 4 lepels crème fraîche

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel ui en knoflook en snijd beide fijn. Verhit een pan met een dikke bodem op laag vuur. Smelt de ansjovis zachtjes in 5 min., voeg wat van de olie toe. Breng in een tweede pan een liter water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Kook de aardappelblokjes gaar in de bouillon. Voeg de uien toe aan de ansjovis-pan en bak ze op laag vuur voor een minuut of 10. Intussen was je de broccoli, snijd de roosjes er af en schil de stronk en snijd die in plakjes en na 10 min voeg je deze toe aan de pan waarin de aardappel kookt. Na de 10 min. voeg je de knoflook bij de ui en eventueel wat rode peper of sambal als je van pit houdt. Bak nog een 5-10 min., eventueel voeg je nog wat olie toe, doe een deksel op de pan. De broccoli kook je nét aan gaar. Pureer broccoli en aardappel met een staafmixer. Voeg daarna de broccolisoep toe aan de pan met gebakken uien. Proef voor p&z, rasp royaal citroenschil in de soep en citroensap naar smaak. Serveer met gemalen peper en een dot crème fraîche of een scheutje room.