Amish andijvie sla

Print Friendly, PDF & Email

Andijvie is voor veel mensen geen populaire groente. Ik snap niet waarom, het is zo’n heerlijke groente. Veelzijdig ook. Simpel door een stamppotje natuurlijk, maar ook gestoofd, met wat boter en nootmuskaat…. Mmmm heerlijk. Is het dat bittertje wat veel mensen niet lekker vinden? Bitter in de mond, maakt het hart gezond, ik weet het niet, maar ik houd erg van bitter. In humor een beetje, in groente heel erg.
In deze salade wordt in elk geval het bittere overschaduwd door een heerlijk romige saus. En als je de andijvie twee keer hebt gewassen, na het snijden, ben je ook al veel bitter kwijt. Dus, geef die andijvie nou eens een kans, het is zulk lekker spul!!

Ingrediënten

½ krop andijvie, ½ bekertje crème fraîche, 2 el boter, 2 eieren, ruime snuf zout, 1 tl suiker, 4 el witte wijnazijn, ½ tl paprikapoeder, zwarte peper, Voor de vleeseters: een bakje biologische spekjes, Vega’s kiezen: blokjes rooktofu of versieren de sla met wat partjes tomaat

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de andijvie in reepjes en was grondig. Laat uitlekken in een vergiet en dep daarna droog in een schone theedoek. Doe de andijvie in een ruime kom. Bak de spekjes (of rooktofu) knapperig en strooi over de andijvie, met het bakvet erbij. Smelt de boter en de crème fraîche in een steelpan op laag vuur. Kluts de eieren los met de azijn, suiker, p&z en paprikapoeder. Meng de eieren door het boter mengsel en roer goed. Breng aan de kook en laat indikken. Giet de warme saus over de andijvie en meng alles door elkaar. Heerlijk bij een maaltje nieuwe aardappels, maar ook bij een gekookt graan heel lekker!