Bloemkooltaart zonder ei of kaas

Print Friendly, PDF & Email

Bloemkool combineert met tal van smaken, omdat het zelf eigenlijk heel neutraal is. Deze keer maakte ik een hartige taart zonder ei of kaas, omdat dat ook wel eens leuk is en met zijdentofu en noten kom je een heel eind. Ik gebruikte wel kant en klaar bladerdeeg, maar als je een deeg zelf wilt maken, vind je allerlei varianten op deze site, zoek maar eens met de zoekterm ‘deeg’. Er staan ook glutenvrije varianten bij. Boter vervang je makkelijk met kokosvet of een plantaardige margarine, dus een helemaal vegan taart is ook binnen je bereik. Serveer met een frisse groene salade. Een overgebleven puntje is koud erg lekker als lunch.

 

Ingrediënten

1 bloemkool, 1 wortel, 2 kleine uien, 1 teen knoflook, 1 pakje zijdentofu, 50 g cashewnoten, 1 tl kerrie, 1 tl mosterd, scheutje olie, pakje bladerdeeg (of maak zelf deeg; zoek op deze site met zoekterm ‘deeg’)

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het groen van de bloemkool, snijd in grote stukken en stoom of kook een minuut of 8 voor, giet daarna af en laat licht afkoelen. Leg het deeg uit om te ontdooien en verwarm de oven voor op 180°C. Pel ui en knoflook en snipper beide. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit ui en knoflook glazig. Doe de cashewnoten, zijdentofu, mosterd, kerrie, gebakken ui en wat p&z in een blender of keukenmachine en maal tot één geheel. Vet een taartvorm in en bekleed met het deeg, prik eventueel gaatjes in de bodem. Verdeel de bloemkool over de bodem. Schil of boen een wortel en rasp deze grof. Verdeel de helft van de wortel over de bloemkool. Verdeel het tofumengsel over de bloemkool en bestrooi tot slot met de rest van de wortel. Bak ongeveer een half uur in de hete oven, tot de tofu er gestold uit ziet.