Bosbietensalade met geitenkaas en bosui

Print Friendly, PDF & Email

Wat doe je met de eerste bosbietjes van het jaar? Lekker eten in een mooie salade natuurlijk!  In plaats van geitenkaas smaken bieten ook erg goed met blauwe kaas, gekookte linzen, gerookte makreel of stukjes haring, dus je kan naar hartenlust variëren naar eigen inzicht. Lekker met gebakken aardappels erbij, maar ook pasta combineert verrassend goed.

Ingrediënten

1 bosje bietjes, 3 el rode wijnazijn, 4 el olijfolie, 1 tl grove mosterd, 1 tl honing, p&z, 3 el pompoenpitten, 1 pakje (125 g) verse geitenkaas, 1-2 stengels bosui

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het blad van de bieten en was de bietjes schoon. Zet ze op in ruim water en kook ze gaar, afhankelijk van de grote duurt dit 30-45 min. Je kan het ook de avond tevoren doen. Was het blad en snijd in repen, de steeltjes hak je in fijne  stukjes. Roer voor de dressing de azijn, mosterd en honing door elkaar in een ruime kom. Als de honing is opgelost, roer je ook de olie erdoor. Maak op smaak met p&z. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze gaan knapperen en laat ze afkoelen op een bordje. Proef of je het blad van de rode biet rauw wilt eten of dat je het liever even stooft, het kan allebei. Als je het stooft, bak dan eerst de steeltjes aan in wat olie en voeg dan het blad toe. Bak al omscheppend tot het blad geslonken is. Laat de bietjes schrikken onder de koude kraan en snijd onder en bovenkant er af, het velletje wrijf je er nu gemakkelijk af. Snijd in blokjes of partjes, wat je wilt. Meng nog warm door de dressing en voeg ook het blad toe. Deze salade smaakt zowel warm als koud lekker. Laat de dressing een minuut of tien in trekken. Was de bosui en snijd in ringetjes. Hussel de helft van de kaas en ui door de bieten en strooi de rest erover, samen met de pitjes.