Broccolisoep met citroen en ansjovis

broccolisoep met ui, citroen en ansjovis

geschreven door Kievit op 20 november 2020

Broccolisoep is een soepje die ik zelf wel eens ’s ochtends vroeg kook, in alle vroegte, om in een thermos mee te geven naar school. Meestal is dat dan een heel simpele variant, met deze toevoeging van ansjovis en citroen wordt het weer net even anders. Met een vers gebakken broodje of een lekkere kaastosti is het een makkelijk avondmaal.  Eet je geen dieren? Laat de ansjovis achterwege en neem plantaardige room in plaats van crème fraîche.

Ingrediënten

  • 500 g broccoli
  • 1 flinke aardappel
  • 2 uien
  • 4 sliertjes ansjovis
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper of lepeltje sambal
  • naar smaak
  • 1 citroen
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
  • 4 lepels crème fraîche
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 30 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Pel ui en knoflook en snijd beide fijn. Verhit een pan met een dikke bodem op laag vuur. Smelt de ansjovis zachtjes in 5 min., voeg wat van de olie toe. Breng in een tweede pan een liter water aan de kook en los hierin het bouillonblokje op. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Kook de aardappelblokjes gaar in de bouillon. Voeg de uien toe aan de ansjovis-pan en bak ze op laag vuur voor een minuut of 10. Intussen was je de broccoli, snijd de roosjes er af en schil de stronk en snijd die in plakjes en na 10 min voeg je deze toe aan de pan waarin de aardappel kookt. Na de 10 min. voeg je de knoflook bij de ui en eventueel wat rode peper of sambal als je van pit houdt. Bak nog een 5-10 min., eventueel voeg je nog wat olie toe, doe een deksel op de pan. De broccoli kook je nét aan gaar. Pureer broccoli en aardappel met een staafmixer. Voeg daarna de broccolisoep toe aan de pan met gebakken uien. Proef voor p&z, rasp royaal citroenschil in de soep en citroensap naar smaak. Serveer met gemalen peper en een dot crème fraîche of een scheutje room.

 

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!