Geglaceerde raapjes

Print Friendly, PDF & Email

Ha, ze zijn goed gegroeid op onze nieuwe poldergrond, de meiraapjes! In Frankrijk is dit een heel geliefde groente, hier zien we hem helaas wat minder. Wij zijn er dol op dus dan telen we hem graag! Heel klassiek combineer je dit gerecht met eend of lamsvlees, maar uiteraard kan je daarin ook iets anders kiezen.

 

Ingrediënten

700 g raapjes, 1 kleine ui, 40 g boter of half boter/olie, p&z, 1 el rietsuiker of honing of appel-perenstroop

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de knolletjes ofwel de raapjes met een dunschiller en snijd ze in plakjes van 1 centimeter dik. Eventueel kan je er ook nog verder reepjes van snijden. Gaar de plakjes of reepjes aan met wat water en weinig zout. Men kan naar eigen smaak wat tijm, lavas of marjolein meekoken. Maximaal 10 min. stoven is ruim voldoende. Laat de groente uitlekken, maar bewaar het kooknat. Pel en snipper intussen de ui. Verwarm de boter in een ruime pan en bak de ui op een zacht vuur licht bruin. Voeg aan het eind wat kookvocht ( niet te veel) en wat suiker, honing of stroop erbij. Glaceer de ui licht. Voeg dan de voorgegaarde reepjes of plakjes van de meiknolletjes of raapjes erbij en bedek deze al stovend zo ook met een dun zoet laagje. Als laatste voegt je peper en liefst wat grof zout naar smaak toe.