Gegrilde groene asperges met blauwe kaas

Print Friendly, PDF & Email

Schrikt dit recept je af omdat je niet van blauwe kaas houdt? Ga voor eenvoudig grillen en bestrooi de asperges met wat grof zout of zoutvlokken en geef er een partje citroen bij.

Ingrediënten

Voor de asperges:
500 gram groene asperges;
scheut olijfolie;
1 teentje knoflook, uitgeperst;
peper

Voor de kaassaus:

125-150 g lekkere blauwe kaas, verkruimeld;
3 el slagroom;
geraspte schil van ½ citroen (alleen het geel);
½-1 el citroensap;
1 el kappertjes (potje), uitgelekt;
enkele takjes peterselie, fijngehakt

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Was de asperges en snijd of breek 2-3 cm van de onderkant af. Dit uiteinde is een beetje ‘houterig’ en smaakt niet lekker. Groene asperges hoef je verder niet te schillen, lijken ze je toch wat houterig, schil dan met een dunschiller alleen het onderste stukje. Roer een scheutje olie door de knoflook en hussel hier de asperges in om.

Verwarm de grillpan op medium hoog vuur en grill hierin de asperges rondom aan gedurende 10 min., op de barbecue kan natuurlijk ook.

Maak ondertussen het sausje: Smelt in een pannetje op laag vuur 100 g blauwe kaas samen met de slagroom, laat het mengsel niet koken. Meng er citroenrasp, een beetje citroensap, kappertjes en wat gehakte peterselie door en neem de pan van het vuur. Voeg wat versgemalen zwarte peper toe. Laat het sausje een beetje afkoelen, zodat het ietsje ‘lobbig’ wordt. Meng er dan de rest van de verbrokkelde kaas door, zodat je klontjes kaas ziet. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.

Blijf de asperges regelmatig omkeren tijdens het grillen en proef een stukje om te kijken of deze gaar zijn. In de grillpan kun je eventueel ook een scheutje (kippen)bouillon toevoegen en de asperges stoven gedurende een paar minuten.

Haal de asperges uit de pan en verdeel ze over de borden. Bestrooi met wat peper en geef elke portie een schepje saus. Garneer met wat peterselie.

Lekker met geroosterd brood!