Geroosterde knolselderij met amandelsaus

Print Friendly, PDF & Email

Een zachte amandelsaus naar Spaans recept, lekker bij geroosterde knolselderij, maar ook bij andere groente uit het pakket deze week, zoals witlof of andijvie (bak ze in de koekenpan!) of venkel of wortel. Ook lekker bij vis of vlees.

 

Er stond nog een zakje amandelen in de kast en het leek me leuk om die als inspiratie te nemen voor de recepten deze week. Ik stuitte op een Spaans recept voor amandelsaus, ‘salsa de Almendras’ en dat leek me een goed recept. Ik testte hem bij geroosterde knolselderij, maar ook bij gebakken andijvie. Gereserveerd met quinoa, gebakken vis, gebakken oesterzwammen en tomaatjes uit de oven, was het een restaurant waardig gerecht. De saus kan vast ook bij geroosterde venkel uit de oven, of gebakken witlof. En lekker bij vis of vlees, serveer hem warm!

Ingrediënten

Voor de amandelsaus:

  • 100 g gepelde amandelen
  • 2 sneetjes (wit)brood
  • 100 ml witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • ½ bouillonblokje (groentebouillon kan, vis- of vlees kan ook)
  • olijfolie
  • p&z

Voor de knolselderij:

  • 1 knolselderij
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 kleine tl gerookt paprikapoeder
  • zout
  • olijfolie

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eigenlijk zijn dit twee recepten, ik geef ze na elkaar, maar het beste bereid je eerst alle groente voor (het snijwerk zeg maar) en dan doe je beide een beetje om en om. De saus heeft iets meer tijd nodig dan de knolselderij, de saus kun je echter warm houden, de knolselderij verpietert na een tijdje. Begin dus met de saus, schuif de knolselderij in de hete oven wanneer je zo ongeveer de wijn bij de saus gaat toevoegen, dan komt het aardig mooi uit.

Voor de saus:

Pel ui en knoflook en snipper beide fijn. Snijd het brood in kleine blokjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en laat al roerend de amandelen lichtbruin kleuren, blijf erbij, voor je het weet zijn ze verbrand. Schep ze uit de pan en doe wat nieuwe olie in de pan en bak ze kort even aan. Zet ook apart en doe dan de ui en knoflook in de pan (eventueel weer een lepel olie toevoegen. Bak de uien op laag vuur in 10 min. zacht, voeg een beetje zout toe. Stamp met een vijzel de noten grof en voeg ze met het brood toe aan de uien. Bak 3 min al omscheppend en voeg dan de witte wijn toe. Laat alle alcohol verdampen en los intussen in 300 ml water een half bouillonblokje op en voeg die ook toe aan de saus. Laat een kwartiertje pruttelen en maak er dan met een staafmixer een gladde saus van. Verdun met een beetje extra water als je hem te dik vindt en maak op smaak met p&z.

Bereiding van de knolselderij:

Verwarm de oven voor op 180°. Schil de knolselderij en snijd in plakken (of eerst in plakken en dan schillen, dat werkt ook goed), snijd daarna in grove of fijne , maar in elk geval gelijke blokken. Doe ze in een kom en bestrooi ze met de kruiden en het zout, sprenkel er olie over en hussel om. Spreid ze uit op een bakplaat en schuif in de oven. Na 15 min. keer je ze om en prik je even hoe gaar ze al zijn, misschien zijn ze al bijna goed!