Gestoofde andijvie met tomaat en kidneybonen

Print Friendly, PDF & Email

Andijvie uit eigen kas, daar wordt ik dubbel gelukkig van. Niks mooier dan een kropje zelf oogsten, naar huis rijden en er iets lekkers van maken. Onze favoriet is beslist gestoofde andijvie in grote stukken gebakken. We snijden het pas op ons bord, met de messen die we normaal reserveren voor vlees snijden, maar op deze manier heb je lekker helemaal geen vlees nodig.  Deze keer een combinatie met een andere favoriet: gebakken kidneybonen met tomaat, ook al heel simpel. Lekker met aardappels, rijst, quinoa of gierst, kies maar. Lekkerbekjes raspen er misschien nog een beetje kaas over.

Ingrediënten

1 flinke krop andijvie, 1 ui, 1 blik tomaten, 1 blik kidneybonen, olie om te bakken, 1 tl komijnpoeder, 1 tl oregano,  1 tl paprikapoeder, 1 tl gerookte paprikapoeder, ½ tl kaneel, ½ bouillonblokje, peper

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de onderkant van de andijvie voorzichtig bij en snijd  lelijke stukjes blad weg. Halveer de krop door met je mes dwars door onderkant te snijden, daarna snijd je beide helften zorgvuldig nog eens doormidden of in drie stukken, zodat de bladeren aan de onderkant aan elkaar blijven zitten. Was de andijvie voorzichtig, maar zorgvuldig in een bak ruim water, laat in een vergiet uitlekken. Pel de ui en snipper fijn. Verwarm wat olie in twee grote koekenpannen en bak de andijvie rondom aan, een beetje verkleuren mag. Als het voldoende geslonken is, doe je ze bij elkaar in één pan en kiep je het blik tomaten er op. Laat met een deksel erop nog een beetje verder garen op laag vuur. Kiep het blik bonen in een vergiet, spoel even met water en laat uitlekken. Verwarm weer wat olie in de lege koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg de kruiden toe en druk het bouillonblokje stuk. Voeg  de bonen toe en bak een paar minuten. Kiep ook de bonen bij de andijvie en serveer.