Golden milk

Print Friendly, PDF & Email

Curry – of kerrie- mengsels krijgen hun mooie gele kleur van het kurkuma poeder dat er in zit. Het is ook vers verkrijgbaar, dan is het een mooi klein worteltje. Je kan het in plakjes meestoven in wok-en stoofschotels, het is zeer gezond en geeft een mooi gele kleur. Een plakje meekoken in de witte rijst is ook leuk! Pas wel op, het geeft gele vlekken, je kunt er dus ook je saaie witte shirt mee verven.

Met wat zwarte peper en een beetje vettigheid neem je  de curcumine, de werkzame stof in kurkuma, wel 1000 keer beter op. Nu is dat is een curry natuurlijk meestal al het geval, maar in onderstaand recept uit de Ayurvedische gezondheidsleer moet je het dus niet zomaar weglaten! Wel kun je experimenteren door nog meer ingrediënten toe te voegen: bijvoorbeeld een snuf kaneel, een plakje gember of een kardemompitje, of alle drie.

Ingrediënten

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Rasp of snijd een klein stukje kurkumawortel en gember en doe die in een steelpannetje. Giet er een ½ kopje water bij en een snuf versgemalen peper en als je hebt ook nog een snufje kurkumapoeder. Breng aan de kook en draai dan het vuur uit. Laat 5 min. staan en zeef in een glas. Voeg warme melk, amandelmelk of sojamelk toe, een theelepetje honing en een klein puntje kokosvet. Roer goed en drink het met aandacht op.

Dit is een Indiaas ochtend-drankje die je lever helpt zijn werk te doen. Leuk om eens uit te proberen!

Tip: Je kunt ook nog een kaneelstokje en een paar gekneusde kardemompeulen meekoken voor een nog kruidiger effect.