Kedgeree met wortels

Kedgeree, een rijst gerecht met ui, kerrie en wortels

geschreven door Kievit op 24 november 2018

Dit recept komt uit mijn studenten-kookschrift, wat ik kedgeree noem, maar wat het officieel niet is, want daar gaat vette vis in. Het is een Brits gerecht dat zijn oorsprong vindt in India, vandaar de combinatie van kerrie en rozijnen. In plaats van zilvervliesrijst kun je ook basmatirijst of risottorijst gebruiken. Om te verrijken kun je linzen meekoken (1 kopje gewassen bruine linzen) of ‘n blik (uitgelekte) kikkererwten op het laatst mee warmen. Of toch die vis toevoegen. Het is een beetje risottoachtig, dus wil je het iets romiger, roer dan op het laatst er nog een klont boter of wat crème fraîche door.

Ingrediënten

  • 700 g wortels
  • 300 g  zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1½-2 tl kerrie (massala)
  • stukje gember (1-2 cm
  • naar smaak)
  • 1 kopje linzen of 1 blik kikkererwten
  • 4 el zonnebloempitten
  • ½ tl rozemarijn
  • ruime scheut olie
  • p&z
  • verse peterselie
  • Optioneel:
  • 1 rode paprika
  • 2 el rozijnen
  • 4 eieren
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 40 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Pel en snipper de ui, pel de knoflook en hak fijn. Schil de gember en hak zo fijn als je kunt. Verwarm een royale scheut olie in een pan met dikke bodem en bak de ui glazig. Voeg gember en knoflook toe, rijst, rozemarijn en het kerriepoeder. Bak tot alle korrels wat olie hebben en voeg dan zoveel water toe dat er 1 vingerkootje water bovenop de rijst staat (of 2x het volume aan rijst, als je net als ik de rijst altijd afmeet met een kopje). Als je ook linzen mee wilt koken, doe je die tegelijk met de rijst in de pan. Breng aan de kook en zet de wekker op 10 min. Boen of schil nu de wortels en snijd in plakjes, voeg na 10 min. toe aan de rijst. Roer door en kijk of er nog meer water bij moet. Zet de wekker op 15 min., roer wel af en toe. Misschien heb je ook wel 20 min. kooktijd nodig, prik gewoon even af en toe! Maak intussen de paprika schoon en snijd in blokjes en hak vast de peterselie fijn. Laat kikkererwten uitlekken in een vergiet. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. 5 min. voor het eind van de kooktijd kun je de paprika, kikkererwten en eventueel  rozijnen toevoegen. Wanneer de rijst gaar is en de wortels zacht, maak je het gerecht op smaak met p&z. Serveer met de peterselie en de zonnebloempitten erover en een hardgekookt ei per persoon. Lekker met frisse komkommersla!

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!