Koolraap carbonara

Print Friendly, PDF & Email

Pasta carbonara, dat vind ik op zijn tijd nou echt heel erg lekker. Deze variant mag misschien helemaal geen carbonara heten, want de spekjes zitten er niet in. In plaats daarvan voegde ik reepjes gebakken koolraap toe, wat mij betreft een prima verandering. Mijn kinderen zien liever dat ik ook de koolraap weglaat, maar nee, die is juist zo super gezond! Lekker met een groene salade erbij.

Ingrediënten

1 grote koolraap (circa 500 g), olijfolie, 1 tl zout, 1 tl gerookte paprikapoeder, 350 g spaghetti, 3 eieren, 30 g Parmezaanse kaas of Pecorino + wat extra aan tafel, rasp van een citroen, zwarte peper

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet vast een pan met ruim water op voor de pasta. Schil de koolraap en snijd hem in dunne reepjes. Rasp vast 30 g Parmezaanse kaas. Verhit een scheut olijfolie op halfhoog vuur in een ruime pan met dikke bodem. Bak de koolraap met wat zout en paprika poeder al omscheppend tot het een klein beetje kleurt hier en daar. Giet er een klein kopje water op en doe voor 5 min. een deksel op de pan. Laat garen, haal de deksel er af en bak nog 10 min., schep regelmatig om. Doe wat zout bij het kokende pasta water en kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op het pak. Kluts de eieren in een kom los en roer er flink wat zwarte peper en 30 g geraspte kaas door. Kook de pasta nét gaar, giet af, maar vang ongeveer 1 dl kookvocht op.  Giet een ruime scheut kookvocht bij de koolraap en de spaghetti en roer tot het niet meer sist. Voeg dan de geklutste eieren toe en roer door elkaar tot alle ei is gestold. Rasp er wat citroenschil boven, roer en proef. Eventueel voeg je nog meer kookvocht toe, zodat alle pasta is bedekt met een romige saus. Geef op het bord nog wat peper, olijfolie en wat extra geraspte kaas.