Nasi goreng met spitskool

nasi

geschreven door Kievit op 31 maart 2017

Ingrediënten:
350 gram rijst, kies langkorrelige rijst, ongebroken
ongeveer 300 gr vlees of vleesvervangend product (tofugehakt, bv!)
handvol ebi*
1 spitskool
1 flinke wortel
klein bosje verse selderij
1 ei
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper naar wens
3 el zonnebloemolie
ketjap manis
2 tl korianderpoeder
1 tl komijn
peper

*Als je geen ebi (gedroogde garnalen, te koop bij de toko) hebt, gebruik dan een à anderhalve tl trassi (gefermenteerde garnalenkoek).

Bereiding:
Was de rijst tot het water helder is en kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking. De rijst moet voordat hij verder verwerkt wordt volledig zijn afgekoeld: dit kan je dus ook de avond tevoren al doen. Vochtige rijst laat zich niet goed bakken!

Week de gedroogde garnalen gedurende 15 min. in heet water, giet af en hak fijn. Pel en snipper de ui. Snij de peper (haal de zaadjes eruit) en knoflook ook in stukjes. Doe de ui in een vijzel of keukenmachine met de knoflook, de peper, koriander en maak er een pasta van. Snijd de wortel in blokjes en de spitskool in fijne reepjes. Was de selderij en droog goed. Als je vlees gebruikt (bv. bio-kipfilet), snijd je dit ook in stukjes.

Verhit een beetje olie in de wok en bak eerst de blokjes vlees gaar, zet daarna apart. Kluts het ei en bak er roerei van in de wok en voeg bij het vlees. Doe weer een scheutje olie in de wok en bak daarin zacht de gehakte garnalen of als je geen garnalen hebt het brokje trassi en de dobbelsteentjes wortel. Voeg de inhoud van de vijzel/keukenmachine toe en fruit alles zacht aan. Voeg de kool en bak rustig onder goed roeren, laat het vocht goed verdampen. Voeg het vlees (of tofugehakt) en het ei toe, laat even mee bakken en schep er dan de droge rijst door heen. Roer het geheel goed door elkaar. De kool mag niet te gaar worden. Voeg als laatste de fijn gehakte selderij toe en schep alles weer goed door. Voeg een beetje peper toe, en breng het geheel al omscheppend op smaak met de ketjap.

Lekker met blokjes komkommer, kroepoek en atjar.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!