Paastinaaksoep met peterselie-olie

Print Friendly, PDF & Email

We twijfelden even om pastinaak in het pakket te stoppen, maar de gewone peen was niet leverbaar en bovendien willen we toch met zijn allen lokaal eten en klimaatbewust doen? Nou, dan moet de pastinaak nog even op, we kunnen tenslotte niet alleen maar raapsteeltjes en rucola eten, de stevige groenten komen nu nog niet vers van het land. Trouwens, de peterselie op ons land groeit ook lekker door en dat was meteen de inspirator voor deze paas-tinaaksoep. En hoewel pastinaak in Huize Kievit een wat minder geliefde groente is, kreeg dit soepje een prima waardering.

Ingrediënten

  • 700 g pastinaak
  • 3 stengels bleekselderij
  • scheut olie of lepel boter
  • 4 tenen knoflook
  • 1 flinke ui
  • 1 l groentebouillon
  • ½ tl kurkuma
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • handvol peterselie (15 g zonder steeltjes)
  • 75 ml vergine olijfolie
  • kneepje citroensap
  • p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en knoflooktenen en snipper de ui fijn, hak 3 tenen knoflook ook fijn. Verwarm de boter of olie in een soeppan en fruit ui en knoflook glazig en laat op laag vuur zo’n 10 min. bakken. Boen de pastinaak intussen schoon en ws de stengels bleekselderij. Snijd de bleekselderij in stukjes. Van de pastinaak snijd je de staart en de kop een stukje af en eventuele plekjes, schillen is niet nodig. Sniid dan in plakken. Voeg de groente toe aan de pan, samen met de bouillon, kurkuma en anijs. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes koken. Maak intussen de peterselie-olie. Mix in een blender of hakmolentje de peterselie met de olie en een snuf zout, zo fijn mogelijk. Pureer de soep als de pastinaak zacht is en breng op smaak met een kneepje citroensap en p&z. Eventueel voeg je nog wat water of plantaardige room toe. Serveer met kloddertjes peterselieolie op de soep, met een satéprikker kun je er een mooie zwier in maken als je wilt.