Paksoistamppot met tempé en paprika

Print Friendly, PDF & Email

Stamppot!? In deze tijd van het jaar? Ja hoor, deze paksoistamppot met een exotisch tintje kan prima! Als je van sausjes houdt, zou je trouwens ook prima de saté van tempé  van een tijdje geleden er bij kunnen maken, in plaats van deze gebakken variant.

Ingrediënten

800 g aardappels, 1 struik paksoi, ½ bosje bosui, 100 ml kokosmelk, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode paprika, 1 rode peper (of mespunt sambal), 3 el olie, 3 el sojasaus, 300 g tempé, 2 el suiker, p&z

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil en was de aardappels en kook ze in 25 min. gaar. Maak de paksoi schoon en snijd het wit in fijne boogjes, het groene gedeelte kan iets grover. Snijd de bosui in dunne ringen. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes. Verwarm de kokosmelk. Pel en snipper de ui en  knoflook. Maak het pepertje, als je die gebruikt, schoon en snijd hem fijn. Fruit de ui, knoflook en peper (of wat sambal, of geen van beide) in 1 el olie tot de ui glazig is. Voeg dan de paprika toe, of doe hem rauw door de stamppot, wat je wilt. Snijd de tempé in plakken en bak op hoog vuur in 2 el olie rondom bruin. Voeg de sojasaus, 3 el water en suiker toe en kook in tot een dikke stroop. Draai de tempé voortdurend om. Giet de aardappels af, laat ze droog stomen en stamp met de kokosmelk tot een puree. Meng de gebakken uien, de paksoi en de bosui erdoor. Breng op smaak met p&z. Serveer met de gebakken tempé. Zet eventueel sambal op tafel voor de liefhebbers.