Pasta met gewokte witlof

Print Friendly, PDF & Email

Pasta met witlof is niet zo’n voor  de hand liggende combinatie, maar het blijkt in Italië heel normaal te zijn. Weer eens wat anders dan die eeuwige kaassausjes, al dan niet met ham. Voor deze keer gebruikte ik spekjes, deze zijn ook biologisch zeer goed verkrijgbaar. Natuurlijk kun je dit gerecht ook heel gemakkelijk vegetarisch maken. Een scheutje olie in de wok, misschien eerst een uitje bakken voor wat extra smaak en wat kruiden toevoegen, zoals salie of oregano. Een beetje slagroom of crème fraîche voor de echte lekkerbekken is ook een optie. Of misschien nog wat olijfjes?

Ingrediënten

700 g witlof, 300 g pasta (bv, penne), 1 laurierblad, 1 bakje (100 g) biologische spekjes, 1 kleine ui, 125 g geraspte Parmezaanse kaas, eventueel 150 g kastanjechampignons, p&z

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet een pan water op met een laurierblad en kook de pasta beetgaar, de kooktijd staat op de verpakking. Giet daarna af. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en halveer in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd de witlof vervolgens in de lengte in repen van 1 cm breed. Pel de ui en snipper deze heel fijn. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in reepjes. Bak ze in een droge koekenpan tot ze gaan piepen, geef ze dan een klein scheutje olie en wat p&z. Zo krijg je heel smakelijke paddestoelen! Verwarm de wok en bak de spekjes tot ze hun meeste vet verloren hebben. Voeg de witlof toe en bak omscheppend tot je het gaar genoeg vind, meestal 3- 5 min. Voeg halverwege de fijngesnipperde ui toe. Houd je van een beetje kruidig, denk dan aan salie of oregano. Houd je van heel romig, voeg dan nog wat slagroom, roomkaas of crème fraîche toe. Giet de pasta af en meng er de helft van de kaas door. Meng door de witlof en meng ook de paddestoelen erdoor. Serveer met versgemalen peper en de overgebleven kaas.