Pompoensoufflé

Print Friendly, PDF & Email

Met een portie pompoenpuree in je koelkast kun je alle kanten op. Het is een makkelijke basis voor een snelle pompoensoep, voor een pastasaus (meng met een tomatensaus), voor een fijn mengsel op brood (met kikkererwten in de blender) of voor de pompoensoufflé hieronder.

Ingrediënten

300 g pompoenpuree (zie recept hieronder), 2 eieren, 70 g boter, 50 g bloem, 2 ½ dl melk, 100 g pittige kaas, p&z, eventueel wat pitjes ter garnering

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt in een pan met een dikke bodem de boter en laat de bloem hierin een paar minuten garen. Voeg scheut voor scheut de melk toe er laar binden tot een dikke bechamelsaus. Draai het vuur uit en meng met de pompoenpuree. Breng op smaak met p&z, denk er aan dat de kaas ook zout is. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Rasp de kaas op de grove rasp. Meng de kaas en de eidooiers met de pompoensaus en spatel er voorzichtig de eiwitten door. Vet een ronde souffléschaal in met wat boter en schep het pompoenmengsel hierin. Bestrooi desgewenst met wat pitjes (zonnebloem- of pompoenpitjes of sesamzaadjes) en bak een half uur in het midden van de oven. Lekker als lunchgerecht met een frisse salade erbij, of als avondmaaltijd met bijvoorbeeld rijst, gestoofde linzen en een frisse salade.

Butternutpuree
1 butternutpompoen, olijfolie, zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in de lengte doormidden of in kwarten, als hij erg dik is. Wrijf in met wat olijfolie en strooi er een klein beetje zout over. Leg op de bakplaat en laat in ongeveer 3 kwartier gaar worden. Wanneer je iets gaat bereiden, schep je simpelweg de pitjes er uit (die gooi je weg) en lepel je voorzichtig de gare pompoen van de schil. Je bewaart het gemakkelijk in de koelkast, het blijft wel een week goed.