Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Print Friendly, PDF & Email

Pompoen, prachtig voor soep en lekker om te bakken in de oven, maar je kan hem ook stoven met kruiden in een mooie stoofpot. En daar is het wel weer voor. Pompoen valt gemakkelijk uit elkaar als het eenmaal gaar is, dus het is handig om deze stoof in de oven gaar te laten worden, zodat je niet hoeft te roeren. Kon ik eindelijk die tajine die al tijden op de kast stond te verstoffen eens uitproberen.  Een gewone ovenschaal met deksel voldoet natuurlijk ook, of misschien heb jij nog ergens zo’n jaren 80 römertopf in de kast staan?
Zo’n kruidige stoofpot als deze eet je lekker met rijst, couscous of brood. Wil je een eiwitbron toevoegen, denk dan aan stukjes kip, garnalen of witvis. Kikkererwten zijn ook een goede keus. Houdt je van pit, dan voeg je nog wat sambal of rode peper toe aan deze stoofpot.

Ingrediënten

1 flinke pompoen, 6 stelen bleekselderij, 10 heel kleine of 3 grotere uien of sjalotten uit het pakket, 2 tenen knoflook, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderzaadjes, stukje verse gember of ruime tl gemberpoeder, 1 kaneelstokje, 1 bouillonblokje, 1 blik tomatenstukjes, p&z, verse peterselie of ander groen

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de uien en knoflook, snipper de knoflook en snijd de ui in grove stukken. Was de pompoen, snijd lelijke plekjes en steelaanzet af en klief hem doormidden. Schraap met een lepel de pitjes er uit en snijd in halve bogen, die je vervolgens in grove stukken snijd. Was de stengels bleekselderij, trek draden er uit en snijd in grove stukjes. Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de kruiden en bleekselderij toe en bak even aan. Voeg dan pompoen toe en druk het bouillonblokje stuk op de bodem van de pan. Voeg de tomaten toe en nog een half blikje water. Stoof met deksel op de pan in ongeveer een half uur gaar. Je kan het ook in een tajine of afgedekte ovenschotel overdoen en in de oven gaar stoven, ik deed dat bij 160°C voor 45 min.  Serveer met wat fijngehakte peterselie en eventueel een schep dikke yoghurt.