Prei met rokerige paprikasaus

Print Friendly, PDF & Email

Dit recept is een half barbecue recept, maar ook binnen met een fornuis kan je het maken. Paprika die je eerst zwartblakerd, krijgt een heel speciale smaak. En het is niet zo ingewikkeld, je kan de paprika gewoon op je gaspitje leggen en af en toe draaien. Steek wel met een mes twee keer in de paprika, zodat hete lucht kan ontsnappen.  Wanneer je last hebt van oprispingen na het eten van paprika, is dat vaak minder als de paprika ontveld is, grappig hè?

Ingrediënten

700 g prei, 1 paprika , 1 rode peper (als je van pittig houdt) , 2 tomaten, 2 tenen knoflook, 25 g amandelen, 25 g hazelnoten, 1 snee oud witbrood, scheutje rode wijnazijn, olijfolie, paar takjes peterselie

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

De paprika en peper kun je op de barbecue zwartblakeren, maar het gaat ook gewoon op je gaspitje of onder de grill. Laat ze rondom zwartblakeren, daarna laat je ze in een plastic zakje of in een kom met een bord er op afkoelen. Verwarm de oven op 180°C. Halveer de tomaten en leg ze met het snijvlak naar beneden op een bakplaat. Rooster de tomaten een half uurtje in de oven, samen met de ongepelde tenen knoflook. Na een kwartiertje doe je ook de noten en het brood erbij. Maal noten en brood in de blender redelijk fijn. Haal de tomaat uit de schil, pel knoflook en schil ook de rode peper (als je die gebruikt) en paprika en haal daar de zaden ook uit. Voeg de helft van de rode peper, alle paprika en tomaten toe aan de noten en mix opnieuw. Voeg naar smaak zout, peper, rode wijnazijn en olijfolie toe. Proef de saus. Als je hem pikanter wilt maken kun je de andere helft van de rode peper erbij doen.

paprika zwartblakeren op een gaspitje

Nu de prei, die kan je natuurlijk gelijk met de paprika op de barbecue leggen. Maak de prei schoon en blaker hem zwart op de barbecue en wikkel hem dan in zilverfolie. Nu laat je hem een half uurtje in de oven of in de lagere temperatuurzone van je barbecue helemaal gaar worden. Het buitenste zwarte vel haal je eraf en dan heb je heel zachte prei, die je in stukjes snijd en serveert met de saus. Ben je niet zo van de barbecue, dan kun je de prei ook heel zacht bakken in een grillpan. En snelle mensen stoven de prei gewoon gaar met wat olie en water! Serveer de prei met de saus en wat fijngesneden peterselie.