Raapstelen/posteleinstamppot met rode ui & paprika

Print Friendly, PDF & Email

Raapstelen of postelein, ze zijn heel verschillend, maar beide geven ze je alvast een beetje een lentegevoel. Deze frisse groene blaadjes slinken erg als je ze zou koken, daarom kun je ze beter in een salade stoppen of ze rauw in een ouderwetse stamppot verwerken. Daar heb je helemaal geen worst bij nodig, met wat paprika en ui fleur je je bord op!

Ingrediënten

1 kg aardappelen, 1 rode paprika, 2 rode uien, 2 bosjes raapstelen of 1 zak postelein, 175 ml melk (of kookvocht), 2 klonten boter, p&z, optioneel:, 200 g jong belegen kaas of pecorino of bak blokjes tofu

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Schil de aardappels en kook ze met wat zout in een bodem water gaar. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de worteltjes van de raapstelen, verwijder lelijk blad en was ze. Zwiep het meeste water eruit en hak ze grof. Of maak de postelein schoon; snijd wortelvoetjes af en pluk lelijke blaadjes er tussen uit. Snijd de kaas in kleine blokjes. Schil de rode uien en snijd hem in dunne ringen. Verwarm 1 klont boter in de koekenpan en bak de uienringen zacht. Voeg de paprikablokjes toe en bak die een paar minuten mee. Druk de aardappels door de pureeknijper of stamp ze fijn. Meng de aardappelpuree met hete melk en ’n klont boter en breng op smaak met p&z. Roer de raapstelen (of postelein) en kaas door de hete puree en laat heel even doorwarmen. Garneer met de ui en paprika.

*Als je van jus houdt bij je stamppot, maak je gemakkelijk een sausje door 1 el bloem door de ui en paprika te mengen, een half bouillonblokje en een flinke beker water of aardappelkookvocht. Nog meer smaak krijgt het door een tl mosterd toe te voegen.