Sajoer van Chinese kool

Print Friendly, PDF & Email

Een sajoer houdt het midden tussen soep en groentegerecht. Met wat meer vocht en minder rijst op je bord voelt het meer als soep eten. Wat minder vocht in de pan kan ook, en behalve met rijst smaakt deze schotel ook prima met gierst of een ander graan. Wat reepjes rode paprika of wortel zorgen voor wat meer kleur in deze maaltijd, dat zou nog wel aardig zijn.

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • eventueel 1 rode paprika
  • 1 blok tofu
  • ¼ blok santen
  • scheut olie
  • Voor de boemboe:
  • 1 uitje
  • 3 tenen knoflook
  • ½ tl zout
  • 2 tl koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl laos
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl sambal trassi
  • als je hebt ook nog 3 kemirienoten

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eerst was je de Chinese kool en pel je het uitje en de knoflooktenen. Was ook vast de paprika en verwijder steel en zaadjes. Dep de tofu droog en snijd in blokjes. Dan maak je de kruidenpasta, de boemboe. Traditioneel doe je dat met een vijzel, maar met het bakje van de staafmixer kom je ook een heel eind.  Als je kemiries gebruikt, verwarm je ze even in de wok voor je ze gebruikt. Hak ui en knoflook fijn en doe ze samen met de kemiries, de sambal, zout en de kruiden in vijzel of staafmixerbakjes en maak er een fijne pasta van. Verwarm een scheut olie in de wok en bak eerst de tofu goudbruin. Schep uit de wok en zet even apart. Voeg weer wat olie toe en fruit de boemboe een paar minuten. Voeg ½ l water toe en de santen. Laat koken en de santen helemaal oplossen. Intussen snijd je de kool in reepjes. Voeg toe aan de wok en stoof in 5-10 min. gaar. De laatste minuten voeg je ook de reepjes paprika toe als je die gebruikt en warm je de tofu even mee.