Salsa bianca – saus voor gestoofde of gegrilde groente

Print Friendly, PDF & Email

Salsa bianca – saus van pijnboompitten en ansjovis,, geserveerd bij langzaam gestoofde witlof

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Een simpele saus kan wonderen doen. Salsa Bianca is een Italiaanse saus op basis van ansjovis, soms zit er ook ui in, of kappertjes. Onze versie bevat de chique pijnboompitjes en zit verder vooral vol met ansjovis, het maakt de saus pittig, maar bij zacht gegaarde groente is dat juist een heerlijke combinatie. Ik denk dat hij ook lekker smaakt met groene slablaadjes, maar dat heb ik eerlijk gezegd nog niet getest. Laat prei, witlof of venkel langzaam smoren in wat olijfolie, geef ze minstens een half uur. Grillen in de oven kan natuurlijk ook. De flowersprouts kun je beter kort stomen in een mandje. Serveer ze met een lepeltje van deze saus en smelt weg…

Ingrediënten

50 g pijnboompitjes, 1 potje ansjovis (ongeveer 50 g uitgelekt), 1 flinke teen knoflook, ongeveer 100 ml goede olijfolie, citroensap naar smaak

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Rooster allereerst de pitjes goudkleurig in een koekenpannetje, blijf erbij, voor je het weet zijn ze verbrand. Laat afkoelen op een bordje. Pel de knoflookteen en stamp hem fijn in een vijzel, vis de ansjovis uit het potje en voeg die toe aan de vijzel. Stamp tot puree en doe er dan ook de pitjes bij. Stamp tot je de structuur fijn genoeg vind. Doe het over in een kommetje en voeg citroensap (ongeveer een halve citroen) en olie naar smaak toe, je kunt ook de olie van de ansjovis gebruiken!