Spaghetti met raapstelen, ansjovis en tomaat

Print Friendly, PDF & Email

Pas maakten we van de raapstelen lekkere salade, maar er kan nog veel meer met deze veelzijdige groente. Hij slinkt nogal, dus ergens rauw door is in een warm gerecht wel het devies.  Traditioneel is stamppot rauwe raapsteel, maar ook rauw door spaghetti is heel lekker! Gekookte raapstelen zijn wel heel lekker, bijvoorbeeld met een gepocheerd ei, maar reken wel op minstens 1 bosje per persoon, liever nog meer.

Ingrediënten

2 bosjes raapsteel, 2  tenen knoflook, 6 el olijfolie, ½ -1 potje ansjovisfilets, 50 ml witte wijn, handvol tomaatjes of 2 grotere, 4 el zonnebloempiiten, 4 el pijnboompitten, 300 g spaghetti, 1 pakje rooktofu of 1-2 bolletjes mozzarella

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de raapstelen en zwiep het meeste water er uit. Snijd in grove stukken. Pel de teentjes knoflook en snijd in dunne plakjes. Was de tomaatjes en halveer ze of snijd in stukjes als je grotere tomaten gebruikt. Pluk de mozzarella in stukjes, of verkruimel de tofu. Bak de kruimels tofu in wat olie met wat p&z tot het warm is. Rooster de pitten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en een beetje kleuren en laat ze daarna afkoelen op een bord. Kook de spaghetti beetgaar in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit intussen 3 el olijfolie in een braadpan en bak de knoflook tot hij een weinig kleur krijgt. Voeg de ansjovis toe en roer tot de ansjovis helemaal is weggesmolten in de knoflookolie. Voeg de witte wijn en de rest van de olijfolie toe en schep de raapstelen erdoor. Dan de afgegoten spaghetti en klaar! Bestrooi op het bord met de pittenmix, wat stukjes tomaat en mozzarella of tofu. Maal royaal peper erover en schenk als je wilt nog extra olijfolie erover.