Spaghetti met schorseneren – con amore 

Print Friendly, PDF & Email

Schorseneren worden ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd, omdat ze een beetje lastig te bereiden zouden zijn. Ik vind dat schromelijk overdreven. Ze danken deze naam waarschijnlijk aan het kleverige sap dat ze uitscheiden als je ze schilt. Als je ze onder de stromende kraan of in een bak water schilt, is er echter niet zo veel aan de hand. En de kleverige rand in je pan naderhand voorkom je grotendeels met een scheut citroensap of azijn in het kookwater. En bovendien, er zijn schuursponsjes om ons bij te staan. Maar ja, die hadden die keukenmeiden vroeger nog niet….

Ingrediënten

700 g schorseneren, 1 sjalotje of uitje, 3 teentjes knoflook, bakje of zakje oesterzwammen, kneepje citroen of scheutje azijn, 2 potjes crème fraîche, 3 el pesto, p&z, 300 g spaghetti, olijfolie, pakje feta, eventueel wat rucola of verse basilicum

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eerst de schorseneren. Zet een pan water klaar met een beetje citroensap of azijn erin. Snijd onder- en bovenkant van de schorseneren en schil ze in een bak met water of onder de stromende kraan met een goede dunschiller. Snijd een geschilde schorseneer meteen in stukjes en doe die in de pan, ze verkleuren snel. Dat geeft niets, maar staat minder lekker. Daarna doe je de volgende. Ververs het water met zuur in de pan zo nodig en kook de schorseneren in 15-20 min. gaar.
Pel en snipper sjalot en pel vast de knoflook. Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op het pak. Borstel de oesterzwammen schoon en scheur in reepjes. Bak in een ruime pan in een scheutje olie de ui zacht en pers de knoflook erbij. Giet de schorseneren af en doe ze bij de ui in de pan. Laat er 2 bekertjes crème fraîche op smelten en voeg 3 el (of meer) pesto toe. Wat peper uit de molen en misschien wat zout? Als je het te dik vindt, kun je nog wat kookvocht van de pasta toevoegen. Bak intussen in een koekenpan met weinig olie de oesterzwammen. Geef ze wat p&z. Snijd de feta in blokjes en als je wat groen gebruikt, hak je dit grof. Giet de spaghetti af en serveer met de schorseneren in de saus. Strooi er op elk bord wat feta, wat gehakte rucola of basilicum en de gebakken oesterzwammen over.