Stoof van bleekselderij en twee soorten linzen

Print Friendly, PDF & Email

Stoofpotten, daar ben ik dol op in dit seizoen. Ik hou van roeren in grote dampende pannen, de kruidige geur in huis en het je de hele middag verheugen als iets langzaam op het vuur staat te pruttelen. Deze stoofpot heeft beslist geen uren nodig, maar lekker kruidig is hij wel! Dat komt door het koriander=offensief van deze week, waarin ik de toepassingen van kruiden weer eens een boost heb gegeven. Meteen ook maar even mijn kruidenlaatje opgeruimd. De lockdown-voordelen moet je ook blijven zien!

Ingrediënten

1 struik bleekselderij, 100 g bruine Puy-linzen, 100 g oranje linzen, 2 uien, 1 tl komijnzaad, 3 tenen knoflook, 1 tl gehakte verse gember, 2 tl korianderzaad, stukje rode peper of gedroogde rode peper, olie of kokosvet, 1 tl komijn, 2 tl venkelzaad, 1 bouillonblokje, p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Controleer de bruine linzen op steentjes, was ze en breng ze met ½ l water aan de kook. Pel de uien en knoflook en snipper 2 uien en de knoflook. De derde ui snijd je in (halve) ringen. Was de bleekselderij, trek draadjes er uit en eg wat van het groene blad apart ter garnering straks. Verwarm wat olie in een ruime pan en fruit de uiringen. Doe de uisnippers, knoflook, gember, komijn, koriander en stukje rode peper in een hakmolentje en maal het tot een grove pasta. Voeg dit toe aan de bakkende uien en bak een paar minuten. Voeg dan de bleekselderij toe, bak ook een paar minuten en voeg dan bouillonblokje en rode linzen toe (die je ook even hebt nagekeken op steentjes). Voeg 300 ml water toe en giet ook de bruine linzen en het kookvocht bij de bleekselderij. Laat 15-20 min. stoven tot de bruine linzen zacht zijn en de  rode uit elkaar vallen. Lekker met rijst of naanbroodjes. Serveer met wat  fijngehakt selderij groen erover, als je koriander hebt, smaakt dat ook erg goed. En wat frisse salade erbij.