Vegan spinazielasagne met paddenstoelen

Print Friendly, PDF & Email

Steeds meer mensen proberen minder vlees te eten, sommigen worden echt serieus en gaan ‘vegan’.  Deze lasagne smaakt heel anders dan je gewend bent, want kaas vervangen gaat echt niet zomaar, maar het kaas-achtige sausje is zeker het proberen waard! Ook lekker op een gewoon bloemkooltje trouwens…
Lasagne maken is niet iets wat je even vlug vlug doet, maar hij is wel goed voor te bereiden en later in de oven te schuiven of op te warmen. Ideaal voor een leuk etentje dus!

 

 

 

Ingrediënten

900 g spinazie, 1 pakje lasagne bladen, 1 bakje paddenstoelen (champignons portabello’s of shiitakes), 1 grote ui, 2 tenen knoflook, scheut olijfolie, 2 blikjes tomatenblokjes of grote fles passata, 3 el Italiaanse kruiden, 1 el paprikapoeder, p&z, eventueel wat chilipoeder, Voor de vegan ’kaas’ laag:,  300 g geschilde aardappel, 1 middelgrote wortel, 200 ml ongezoete sojamelk of amandelmelk, p&z of 1 tl  witte miso, 5 el edelgist vlokken, 2 tl mosterd, 1-2 dl kookvocht of water, 50 g cashewnoten, 1 teen knoflook, 1 tl paprikapoeder, snuf kurkuma

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet het liefst een paar uur van te voren de cashewnoten in een kopje water te weken, een hele nacht mag ook. Was de spinazie grondig, 2-3 keer en laat goed uitlekken. Pel de knoflook en ui, snipper de ui fijn. Schil de aardappel en wortel en snijd in blokjes. Zet deze samen vast op met een bodem water. Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de ui glazig. Pers er 1 teen knoflook bij. Doe er de Italiaanse kruiden en paprika poeder bij en giet de passata erbij. Laat op een laag vuurtje pruttelen. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Verwarm een grote koekenpan zonder olie en bak daarin de paddenstoelen tot ze gaan piepen, dan pas geef je ze wat olie en wat p&z. Laat daarna afkoelen. Hak de spinazie grof. Verwarm in een ruime pan of wok wat olie en voeg in gedeeltes de spinazie toe. Schep steeds om, totdat alles geslonken is. Draai het vuur uit en laat een beetje afkoelen. Zet de oven vast aan op 180°. Nu nog de saus. Als de aardappelen en wortel gaar zijn, giet je ze af, bewaar het kookvocht. Doe de groente samen met de afgegoten cashewnoten en alle ingrediënten behalve het water in een blender. Mix tot een gladde saus, wanneer het te dik is voeg je nog wat van het kookvocht of een beetje water toe. Proef of je hem goed vind, een drupje azijn of citroen kan de smaak oppeppen.

Nu komt het samenstellen van de lasagne. Neem een ovenschaal waar de lasagne bladen makkelijk in passen en bedek de bodem van de schaal met 1/3 van de tomatensaus en leg hier drie lasagnebladen op. Doe hier de 1/3  van de spinazie op en de daarover de 1/3 van de paddenstoelen. Giet er een beetje kaassaus op en leg daarop weer lasagnebladen, maak zo drie laagjes. Eindig met eventueel een laag lasagnevellen en daarop de rest van de saus, ongeveer de helft gaat bovenop.  Bak het in 45 min. gaar en goudbruin in de oven.