Venkel met kikkererwten

Print Friendly, PDF & Email

Venkel en kikkererwten, dat leek me wel wat. En ik wilde ook iets met nootjes met venkelzaad, iets dat ik at in de Buitenplaats Plantage in Vogelenzang, waar we ter ere van een jarige vriendin  heerlijk gingen eten. Ze serveren nog niet ónze biologische groenten, maar alles is wel bio en dat vind ik toch fijn!
Die nootjes met venkelzaad brachten me op een recept van dukkah: een Arabisch mengsel om je eten mee op te pimpen of om lekker brood in te dippen. Noten en kruiden in verschillende variaties kun je gebruiken,  ik koos voor hazelnoten en liet de komijn uit het oorspronkelijke recept achterwege, omdat ik vooral het venkelzaad goed wilde proeven. Leuk om eens te proberen!

Ingrediënten

700 g venkel, 1 blikje kikkererwten (of  200 g vers gekookt nog lekkerder), 1 teen knoflook, 2 el olijfolie, 1 tl kurkuma, zout, Voor de dressing:, stukje verse gember van ca. 2 cm, 2 el olijfolie, 1 tl sojasaus, kneepje citroensap, 1 el vers gehakte koriander, zout, Voor de dukkah:, 100 g ongezouten noten, bv. amandelen of hazelnoten (neem de witte),  4 el sesamzaadjes, 2 el korianderzaad, 1 el anijszaad, 1 el venkelzaad, 1 el gedroogde oregano

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht tevoren en kook ze in ¾ uur gaar in water met een tl bakpoeder. Of giet een blikje leeg in een vergiet, spoel even af en laat uitlekken. Was de venkel, snijd onder- en bovenkant bij en snijd in de lengte in plakken. Kook ze 5 min. voor in ruim water en laat uitlekken in een vergiet. Intussen kun je de dukkah maken, maar hier ga ik eerst verder met het venkelrecept. Snipper de knoflook heel fijn en rasp de gember, ik gebruikte een vijzel om het fijn te stampen. Doe er een beetje zout bij en roer dan met citroensap, sojasaus en olijfolie tot een dressing.  Verwarm grillpan en een kleine koekenpan vast voor. Doe 1 el olie in een kom en meng met ½ tl kurkuma. Roer hier de venkel door en grill deze gaar in de grillpan. Dan meng je ook de kikkererwten met ½ tl kurkuma, wat zout en 1 el olie en deze bak je droog in de koekenpan. Meng de gegrilde venkel met de kikkererwten en de dressing en strooi er gehakte koriander over. Serveer met een grote schep yoghurt en strooi er dukkah over.

Dukkah
Verwarm de oven voor op 180ºC. Spreid de noten,  sesamzaad, korianderzaad, anijszaad, venkelzaad en de gedroogde oregano uit op een bakplaat. Schuif de bakplaat ongeveer 8 min. in de oven, tot de noten en specerijen gaan geuren, laat het niet verbranden, dan worden de noten bitter. Schep tussendoor even om. Stamp de geroosterde ingrediënten grof in de vijzel of maal ze in een keukenmachine. Bewaar je eigengemaakte dukkah in een luchtdicht potje.