Venkel met tomaat, couscous en witte vis

Print Friendly, PDF & Email

Uit het kook boek “Ariabia bij je thuis” komt dit recept. Een geweldig kookboek vol heerlijke recepten die vooral nu het zomer is fantastisch smaken. Ik heb het een beetje aangepast, omdat ik het geduld niet had voor 4 uur tomaten drogen, dus ik nam wat minder tijd en wat hogere temperatuur, maar ik ga het ook nog een keer echt proberen, tomaten 4 uur drogen in de oven. Na een half uurtje waren ze echter ook al heel lekker, heel verrassend door de kruidencombinatie. Een klassiek combinatie van venkel, vis en tomaat krijgt zo toch weer een nieuwe draai!

Ingrediënten

700 g venkel, 4 tomaten, 3 uien, 1 teentje knoflook, 1 citroen, 300-350 g couscous, 2 tl anijszaad, 2 tl kaneel, eventueel wat verse kruiden (oregano of 1 tl gedroogde oregano), 4 stukjes witte vis (ik nam koolvis uit de vriezer), olijfolie, klontje boter, Als je hebt ook nog:, 3-4 el oranjebloesemwater

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C, leg de vis uit om te ontdooien. Snijd de tomaten in partjes en leg ze op een bakplaat. Vijzel het anijszaad fijn (als je een vijzel hebt, anders gewoon heel laten) en strooi dit over de tomaten. Strooi ook het kaneelpoeder erover. Schuif de plaat boven in de oven en laat de tomaten wat indrogen. Ik deed het maar een half uur, maar 4 uur op 150°C mag ook. Pel de uien en knoflook en snijd ze grof. Verwarm een royale scheut olie in een stoofpan en bak hierin de uien glazig. Schil de citroen met een dunschiller, zonder het wit. Snijd de schil in stukjes en voeg toe aan de pan. Was de venkel, snijd doormidden en snijd de kern er uit. Bewaar wat van het groen voor garnering straks. Snijd de venkel in reepjes en voeg ook toe aan de pan. Bak 5 min. , voeg p&z toe en doe er dan zoveel water bij dat de venkel nét niet onder staat. Doe een deksel op de pan en laat 20-30 min. stoven. Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking. Bestrooi de vis met p&z  en bak hem met wat boter in een koekenpan op laag vuur. Sprenkel als je hebt wat oranjebloesemwater en olijfolie over de tomaten en bak ze nog heel even. Proef de venkel, misschien wil je er nog wat citroensap bij? Serveer de couscous met de vis, venkel, een flinke schep van de bouillon en de tomatenpartjes.