Winterse nasi met knolselderij, prei en Chinese kool

Print Friendly, PDF & Email

Nasi associeer je nou niet meteen met Hollandse pot, maar ook onze winterse groenten doen het heel goed in een nasi-gerecht. Nasi lukt het best als de rijst eerst is afgekoeld, dus kook als het even kan de rijst al de avond tevoren of in de ochtend. Soms is een maaltijd die je al kan voorbereiden juist wat je wil, op van die drukke dagen! Wij smulden ervan met een lekkere satésaus, die maak je heel simpel zelf. Een recept vind je hier. En natuurlijk kroepoek, dat is altijd feest!

Ingrediënten

1 prei, ½ knolselderij, ½ Chinese kool, 1 grote ui, 300 g bruine basmatirijst, 3 eieren, 1 blokje rooktofu, tamari, garam massala of kerrie, beetje gehakte selderij, olie om te wokken

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook de rijst en laat afkoelen. Snijd de tofu in kleine blokjes en zet ze even weg in een kommetje met een scheut tamari erdoor gehusseld. Was de prei (zie recept hierboven) en snijd in dunne stukjes. Schil de knolselderij en pel en snipper de ui. Snijd een halve Chinese kool in kleine boogjes, misschien is een kwart ook al genoeg. Hak ook vast de selderij. Verwarm een scheut olie in de wok en bak eerst de tofublokjes tot ze gaan kleuren. Schep ze dan uit de pan en zet even apart. Kluts in een kommetje de eieren los met een scheutje tamari en ½ tl kerrie en bak in een koekenpan een omelet. Ook die laat je daarna even staan. In de wok gaat weer een scheutje olie, fruit eerst de ui glazig en voeg dan 1 tl kerrie toe, roer door en voeg de prei toe. Pas op dat het niet verbrand! Rasp de knolselderij grof  (als je dit ver van te voren doet verkleurt hij!) en voeg toe aan de wok. Schep alles om, als de knolselderij begint te slinken voeg je de kool toe. Bak al omscheppend en voeg dan ook de rijst toe. Snijd de omelet ondertussen in reepjes en voeg tot slot de selderij, tofu en ei toe aan de nasi. Maak op smaak met tamari en als je in huis hebt, een scheutje geroosterde sesamolie.