Witlof mexicana

Print Friendly, PDF & Email

Er kan natuurlijk nog veel meer met witlof dan de traditionele kaassaus en ham. De knapperige chips en lekkere tomatensaus loodsen ook de kinderen door het bittertje van de witlof. Lekker met gierst of rijst!

Ingrediënten

750 g witlof, 1 flinke ui, 2 tenen knoflook, 1 tl paprikapoeder, ½ tl kaneel, 1 tl komijn, p&z, scheut olie, 200 g gedroogde kidneybonen of 1 blik kidneybonen (zwarte bonen kan ook), 1 rode paprika, 1 blik gehakte tomatenstukjes, 100 g geraspte kaas (cheddar of jong belegen geitenkaas bv.), 1 zak tortilla chips naturel

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

De bonen moeten 8-12 uur weken, dus zet ze bijvoorbeeld in de ochtend in de week, of de avond van te voren. Dan kan je ze in de ochtend vast koken en heb je het in de avond echt makkelijk. Spoel de geweekte bonen af en kook ze in uur gaar. Geef ze ruim water, maar geen zout. Een laurierblad is wel een goed idee. Pel ui en knoflook en snipper de ui. Snijd de paprika in blokjes. Snijd de witlofstronken in de lengte doormidden of in kwarten en snijd eventueel de kern er uit, maar doe dat zó dat de stronk niet uit elkaar valt. Laat de bonen uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de witlof in een pan met een beetje water en kook beetgaar in 5 min. Bak intussen in een koekenpan in een scheut olie de ui zacht. Pers de knoflook erbij, voeg de kruiden toe en dan de blokjes paprika. Voeg bonen en tomaatstukjes toe en p&z naar smaak. Laat het warm worden. Giet de witlof af en verdeel de stronkjes over de ovenschaal. Verdeel het bonenmengsel erover en strooi de chips erover heen. Daarover gaat nog de geraspte kaas en dan bak je het geheel zo’n 15-20 min. in de oven.