Werken bij Kievit

Kievit in het kort

Van een biologisch bedrijf als Kievit vind je niet snel een tweede. We hebben een uniek concept ontwikkeld om een korte lijn van land naar klant te maken. We telen zelf biologische groenten, we vullen deze aan met producten van andere bio-telers en hiermee stellen we pakketten en bestellingen samen die bijna allemaal direct naar consumenten gaan. Dit doen we middels bezorging aan huis, dat doen we ook zelf.

 

Een stukje Kievit-geschiedenis

Kievit is opgericht als biologisch tuinbouwbedrijf met eigen klantenkring. Tamelijk nieuw was in 1996 onze bezorging aan huis. Onze oogst werd middels groentepakketten aan de consument aangeboden en aan huis bezorgd. Dit tegen een schappelijke prijs, om laagdrempelig een bio-product aan te bieden. Verbinding met de consument heeft altijd centraal gestaan. Na enkele jaren van onzeker grondgebruik moesten we de tuinbouwactiviteiten helaas staken. De professionalisering van de verwerking (het samenstellen van groentepakketten en later ook onze webwinkelactiviteiten) was lange tijd onze belangrijkste activiteit. Van éénmanszaak groeiden we in die periode naar een team van pakweg 25 mensen. Ondertussen hebben we sinds een jaar of vier ook weer beschikking over een eigen tuinbouwtak, met inmiddels een stuk grond in Katwijk en een stuk grond in Lelystad. Deze tuinbouwtak opereert onder eigen vlag ‘Kievit Tuinbouw’,  maar is uiteraard innig verweven met Kievit.

 

Werkzaamheden in de korte keten

Anders dan bij andere bedrijven, verzorgen wij de hele keten van land naar klant. Daarom ziet het arbeidsproces er heel anders uit dan bij de meeste (gespecialiseerde) bedrijven, immers, de meeste bedrijven verzorgen maar één stapje in de keten. Oogsten, bij andere telers langs, transporten, porties maken, pakketten samenstellen, orders pikken en de hele organisatie om dit mogelijk te maken, verzorgen we allemaal zelf. De tuinbouw en de verwerking zijn aparte bedrijven die met elkaar verbonden zijn. Bijna iedereen die bij Kievit werkt, doet meerdere werkzaamheden op een dag. Dat geeft niet alleen een prettige afwisseling, het geeft ook meer gevoel voor verbinding en zingeving.


Kievit, kernwaarden

Ons kompas bestaat uit een drietal kernwaarden: Verbinding, Inzet en Pro-activiteit. Dat zijn de kernwaarden waar we onze relaties (klanten, collega’s en leveranciers) het beste mee verzorgen. Zonder dit elke dag te benoemen, zijn dit waarden waar we Kievit mee groot gemaakt hebben.

Door ons te verbinden met de klanten, met het land, met elkaar bestaat ons bedrijf als 26 jaar en ontwikkelen we telkens weer een beetje. Het wil dus overigens niet zeggen dat we ‘er zijn’, maar bij veranderingen, bij moeilijkheden en bij koersbepalingen brengt de ‘Verbinding’ ons weer op de juiste koers.

Inzet is ook van groot belang. Wij hebben een tamelijk tastbare economie: er staat geen zak met geld klaar voor als we even minder ons best doen of als we een misoogst hebben. In onze branche zijn de verdiensten bescheiden en we moeten er echt hard voor werken. Zonder goede inzet van alle collega’s komen wij er niet. We hebben inmiddels wel de ervaring dat je van ‘inzet’ zelf niet moe wordt.

Pro-activiteit is onze derde waarde. Er gebeurt veel: op de werkvloer, in de maatschappij, in privé-levens. Moeilijkheden los je makkelijker op als je positief opstelt en probeert naar de mogelijkheden te kijken. Dat proberen wij met elkaar, als bedrijf, te doen en te ontwikkelen.

 

Wat bieden wij

Wij bieden afwisselend werk in een bedrijf waar we met zijn allen trots op zijn. Het is werk in een bedrijf waar je zelf ook meewerkt aan het eindresultaat en de koers, jouw inzet doet er toe. We zijn een bovendien een stabiele en koersvaste werkgever. We bieden een marktconform salaris (Wat dat inhoudt, vraag je natuurlijk als je gaat solliciteren). Reiskostenvergoeding, productkorting en uiteraard ook vakantiegeld en vijf weken vakantie per jaar horen er ook bij. Bij administratief en organisatorisch werk ligt het salarisniveau hoger. Ook zijn er doorgroeimogelijkheden voor mensen wiens ambitie aansluit bij ons bedrijf.

 

Wat bieden wij niet?

Klimmen in de Ardennen om tot een teamgevoel te komen, veel autoriteit op de werkvloer, een auto van de zaak, veel vergaderingen en een HR team om veel aandacht te besteden aan minder relevante zaken. We zijn redelijk ‘hands on’ bezig met onze producten en proberen het met zo min mogelijk toeters en bellen voor elkaar te krijgen. Dat is overigens vaak een prima basis voor een goede sfeer.

 

Wat zoeken wij?

Wij zoeken collega’s die enthousiast worden van ons verhaal en het werk wat erbij komt kijken. Mensen die begrijpen dat het geld niet aan de boom groeit, maar dat we er gewoon voor moeten werken. Fysieke fitheid is belangrijk, mentale frisheid uiteraard ook.

Ook belangrijk is het dat je na een inwerkperiode het werk ziet liggen. De werkzaamheden en de opdrachten zijn minder gekaderd dan bijvoorbeeld bij een bloemenveiling. Zelfstandigheid hebben of willen ontwikkelen in je productiviteit, orde houden, het kunnen maken van omschakelingen zijn ook belangrijke eigenschappen.

Je toekomstige collega’s moeten op je kunnen rekenen, Je hebt niet veel nodig om gewoon mee te doen. We hebben een team van goed gemotiveerde collega’s en die zoeken versterking.

We hebben goede ervaring met collega’s met een kleine arbeidsbeperking. Parttime of fulltime functies zijn beiden beschikbaar.

 

En wat doe je dan, aan werkzaamheden bij Kievit-verwerking?

-Inchecken en afstapelen van pallets fruit en importgroenten
-Verpakken en sorteren van verse producten
-Samenstellen van groenten- en fruitpakketten
-Portioneren van kazen
-Inruimen van de biologische droogwaren voor onze webwinkel
-Samenstellen van vers-bestellingen en droog-bestellingen
-Bezorgen aan onze klanten op vaste routes
-Producten ophalen bij collega bio-tuinderijen
-Administreren van klantmutaties
-Mails van klanten beantwoorden
-Bijhouden van het assortiment op de Digitale Boerenmarkt
-Diverse organisatorische taken doen

 

En welke soorten werkzaamheden zijn er bij Kievit-tuinbouw?

– Planten: de kleine plantjes moeten in de grond! Dat is veel en secuur werk, waar we gelijktijdig een goed werktempo moeten aanhouden.
– Wieden en schoffelen. Onkruid wordt met de hand bestreden in de biologische tuinbouw. We zijn er veel werk aan kwijt. Ook dit moet goed en snel gebeuren.
– Diverse plantverzorgingsmaatregelen: Gewassen afdekken, wat extra voeding geven, water geven. Als je meer ervaren bent, wordt je ook hier bij betrokken.
– Oogstwerk: dat is echt aanpoten. Beginnend om 8 uur, vaak ook om 7 uur, snijden wij de producten voor onze programma’s, soms ook voor collega’s. Geen mandje en lekker plukken, maar kratten vol, bussen vol     groenten oogsten. Dit doe je met collega’s die van aanpoten houden.

 

Ben je enthousiast geworden?

Of heb je nog meer vragen? Mail naar planning@kievitamines.nl! Ken je iemand voor wie wij misschien een geschikte werkplek zijn? Stuur hem of haar gerust een linkje naar deze pagina. Wanneer jij ons aan een geschikte kandidaat helpt, kom je in aanmerking voor een leuke beloning! En uiteraard kun je ook meteen solliciteren, we zien uit naar je reactie!

Met groet, Sebastiaan Bos en team Kievit

 

 


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!