Andijvie met gehakt en boekweit

een vrolijke andijvie schotel met gehakt en boekweit, versierd met tomaatjes

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenschotel met paddenstoel, ei en tijm

Pompoenschotel met paddenstoel, ei en tijm

Pompoen en tijm, dat is een bijna standaard setje. Een ander mediterraan kruid doet het trouwens ook goed met pompoen,…

Bekijk het recept

Snijbiet met mozzarella

snijbiet met mozzarella

Snijbiet met een laagje van gesmolten mozzarella: simpel en lekker! Dit gerecht kan je ook prima maken met bijvoorbeeld andijvie…

Bekijk het recept

Andijvie stond op de lijst om weer eens wat mee te doen, deze keer vernieuw ik het gerecht door het te combineren met boekweit, een (pseudo)graan dat haast niemand eet, ten onrechte wat mij betreft. Het is glutenvrij, goed klaargemaakt (dat is een kunstje) heel smakelijk en ook gewoon in Nederland te telen, dat is ook wat waard. Koud in een maaltijdsalade smaakt hij ook erg goed, maar in dit gerecht serveren we hem warm. Ik ging voor een mooie presentatie (dat helpt beslist als je zoiets als boekweit met andijvie durft te combineren), maar je kunt het ook simpeler maken door het gehakt  rul te bakken en alles door elkaar te mixen. !

Ingrediënten

  • 1 krop krulandijvie
  • 2 of 3 kleine uien
  • ½ rode paprika
  • 250 g cherrytomaten
  • 1 teen knoflook
  • 300 g gehakt
  • 1 ei
  • p&z
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • olijfolie
  • verse peterselie
  • 250 g boekweit

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Pel de ui en knoflook en snijd de ui in dikke ringen (plakken). Splits het ei en roer het eigeel los in een kom. Roer de boekweit erdoor en roer goed om. Verwarm een pan met een dikke bodem en rooster de boekweit op een lage vlam, 5 min. tot het wat gaat geuren, telkens omscheppen. Giet er 1½ volumedeel water op (of zó dat er net een vingerkootje vocht boven de boekweit staat) en kook op een lage vlam en in 15 min. gaar, roer daarna even los en laat even uitdampen. In een andere pan (liefst ook met dikke bodem, een grote stoofpan of hapjespan of grote koekenpan met flinke rand)verwarm je een flinke scheut olie en bak je op lage vlam langzaam de uien. Keer ze voorzichtig om met twee vorken als ze een beetje gaan kleuren. Roer het gehakt door het eiwit en voeg p&z, knoflook uit de knijper, paprikapoeder en oregano toe. Strijk dit voorzichtig uit over de uiringen uit en bak gaar. Snijd intussen de paprika in blokjes , was de tomaten en snijd doormidden, was de andijvie en zwier deze droog. Leg de paprikablokjes op het gehakt en eventueel ook wat tomaat op het gehakt. Daarbovenop gaar de gesneden andijvie en bestrooi dit met wat p&z. Als het goed is, is inmiddels ook de boekwiet klaar en dit verdeel je over de andijvie, strijk het uit als een dekseltje. Laat nog 5 min smoren met een deksel op de pan. Daarna komt de grote truc: keer het geheel om op een groot bord. Versier met de tomaatjes en wat verse peterselie en serveer. Lekker met een beetje crème fraîche erbij!  *Vind je dit te ingewikkeld, maak het simpel: fruit de gesnipperde ui en bak het gehakt rul met de ui mee, voeg de kruiden toe. Meng met de groenten en de boekweit. Door de hitte van de boekweit slinkt de andijvie al snel.