Bataat – hasselback

hasselback van bataat, versierd met takjes rozemarijn

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

Pastinaak puree met tijm

Pastinaak puree met tijm en rode uienjus

Pastinaak en aardappels zijn heerlijk als je ze samen roostert in de oven, maar deze keer maakte ik een zachte…

Bekijk het recept

Hasselback aardappels of -in dit geval- zoete aardappelen oftewel bataat, dat ziet er feestelijk uit en het is echt niet ingewikkeld om te maken. Er is namelijk een truc en die verklap ik graag! Je kan deze aardappelen ook al een dag tevoren maken en dan op 75 graden langzaam opwarmen op de dag dat je gaat eten. Bestrijk ze met wat olie en vers gehakte kruiden en ze zien er prima uit! Lekker bijgerecht bij bijvoorbeeld de gegrilde rode kool van de receptenpagina uit je tas, deze week.

Ingrediënten

  • 700 g zoete bataat
  • 3 el olijfolie
  • 1 el blaadjes van de tijm gerist
  • 1 el rozemarijnnaaldjes
  • puntje chilipoeder
  • ½ tl kaneel
  • p&z

Bereidingstijd: 55 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

 

Verwarm de oven voor op 200° C. Schil met een dunschiller de bataten en verwijder lelijke plekjes. Neem een scherp mes en 2 snijplanken van gelijke hoogte (of gebruik bv sushi-eetstokjes) en leg de bataat ertussen. Snijd met een scherp mes regelmatige sneetjes in de bataat, door de plankjes of stokjes snijd je ze niet helemaal door. Wrijf ze in met een beetje olie en leg ze in een ovenschaal. Meng de rest van de olie met fijngehakte tijm en rozemarijn, chilipoeder, zout en kaneel. Sprenkel dit over de bataat. Bestrooi met peper en schuif in de oven. Bak voor ongeveer 45 min. Sprenkel eventueel nog wat olie en zout over de bataat voor je ze serveert.