Chinese kool-kimchi

Print Friendly, PDF & Email

Pot met kimchi en een Chinese kool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Siciliaanse prei

Print Friendly, PDF & Email

met sinaasappel en rode peper

Bekijk het recept

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept

Gefermenteerd voedsel is goed voor je darmstelsel! Maar bovenal is het leuk om te maken en – uiteraard, smaken verschillen- hartstikke lekker. Deze kimchi van Chinese kool maakte Meike als kado, maar hij staat bij ons regelmatig in de koelkast en leukt menig simpele rijst lunch op. Je kunt de kimchi wel een paar maanden gebruiken, hij wordt steeds sterker van smaak. Als je hem té sterk vindt, kan je hem ook meestoven in een stoofpot. Probeer eens een tosti met kaas en kimchi!

 

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • zout
  • 1-4 el gochujang (Koreaanse peperpasta) of gochugaru (gedroogde, gemalen Koreaanse pepers), gebruik naar smaak, het is sterk!*
  • 1 el suiker
  •   1 el rijstbloem
  • 2 el vissaus
  • ½ el geraspte gember
  • 5 tenen knoflook
  • 3-4 bosuien
  • eventueel ook wortel of radijs
  •  *Je kan dit vervangen door fijngesneden rode peper (zaadjes verwijderd!), een lepel paprikapoeder, een kleine lepel gerookte paprikapoeder en een tl chilipoeder

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Weeg de kool en weeg per 100 g kool 2 g zout af (700 g kool is dus 14 g zout). Haal de bladeren van de Chinese kool los, was ze en zwiep het water er uit. Snijd ze daarna in grove stukken en meng ze met het zout in een ruime kom. Hussel goed om en giet er zoveel water op dat ze onder staan. Laat dit minimaal 2 uur staan, hussel in die tijd elk half uur even om. Een hele nacht staan mag ook. Spoel daarna de kool goed af met koud water. De bladeren moeten licht zout smaken, proef even. Laat goed uitlekken terwijl je de pasta voor de kimchi maakt. Roer de rijstbloem door ongeveer 100 ml water en breng al roerend aan de kook. Voeg de suiker toe en kook nog een minuut door, laat dn afkoelen, roer af en toe zodat er geen vel op komt. Rasp de gember en knoflook fijn boven het rijstpapje en voeg ook vissaus, en gochujang toe. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Snijd radijs of wortel in dunne reepjes als je die ook toe wilt voegen. Meng de groente grondig met de kimchipasta en schep de kool in een schone (gesteriliseerde) pot die je goed af kan sluiten. Druk het goed aan, zodat er een beetje vocht bovenop staat. Maak de pot niet helemaal vol want de kool gaat fermenteren! Zet de kimchi eén of twee dagen op kamer temperatuur, open na een dag even de deksel, er moet wat lucht kunnen ontsnappen. Na dag twee doe je dat ook en zet je de pot goed afgesloten in de koelkast. Na 2-3 dagen is de kimchi lekker: nog knapperig en niet te zuur. Na 1-2 weken is de kimchi sterker van smaak en op z’n best.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Siciliaanse prei

Print Friendly, PDF & Email

met sinaasappel en rode peper

Bekijk het recept

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept