Chinese kool met citroengras-saus

2541 citroengras-2

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

In onze kas in Lelystad is het citroengras uitgegroeid tot een ware jungle. Met ons kapmes hakken mij dit tot eetbare stukken! Citroengras is een heerlijke smaakmaker in de Aziatische keuken, bijvoorbeeld in Indonesische sajoers en Thaise curry’s. Stoof hem, in stukken gehakt of gekneusd een tijdje mee en laat de smaak vrijkomen. Heel fijn hakken of vermalen tot een pasta en zo gebruiken kan ook. Dit gerecht is een soort uitgeklede curry, er gaan maar weinig ingrediënten in en het is ook snel klaar, dat is in onze soms toch wel hectische werkweken heel fijn! Als je ingewikkelder wilt koken, moet je niet bij Kievit zijn, dat kan je prima met een goed kookboek! Wil je meer eiwitten toevoegen aan deze maaltijd: praktisch alles smaakt hier lekker bij: witvis, garnalen, mosselen, gebakken tofu of stukjes kip, dat kan allemaal. Zelfs peulvruchten kunnen, denk aan linzen, kikkererwten of zwarte boontjes. Elke toevoeging is weer anders, dat is nou ook juist het leuke van koken, toch?

Ingrediënten

  • 1 stengel citroengras
  • stukje (2 cm) gember
  • 4 eieren
  • 1 el kerrie
  • eventueel een stukje peper
  • 1 Chinese kool
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • pakje kokosmelk (200 ml)
  • olie of kokosvet om te bakken
  • 1 tl geroosterde sesamolie
  • 300 ml water
  • sesamzaadjes voor garneren

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

-Serveer dit met rijst of noedels, deze kook je ondertussen ook.- Pel de ui, halveer hem en snijd in dunne reepjes. Verwarm een lepel olie in een pan en fruit de ui glazig. Spoel de stengel citroengras even af en snijd in grove stukken. Pel de knoflook en hak fijn. Schrap de schil van het stukje gember en snijd in plakjes. Voeg citroengras, gember en knoflook en eventueel een stukje peper toe aan de pan met ui en doe er 300 ml water en een tl zout bij. Laat met een deksel op de pan 10 min. koken. Kook in een steelpan ondertussen de eieren in 8 min. hard. Spoel de groente schoon en snijd in grove stukken. Verwarm een lepel olie in de wok, doe er een snufje zout bij en wok de groenten beetgaar. Doe er een lepeltje geroosterde sesamolie bij. Giet het pakje kokosmelk bij de citroengras-ui-pan, voeg ook 1 el kerrie toe. Laat op laag vuur pruttelen. Schrik de eieren onder de koude kraan en pel ze. Giet de citroengras-saus door een zeef en proef of je hem zout genoeg vindt, houd hem warm. Serveer de kool bij de noedels of rijst, schenk op elk bord een beetje van de citroengrassaus en garneer met een doorgesneden ei en wat sesamzaadjes.