Gele bieten met sinaasappel à la Ottolenghi

Gele bieten met sinaasappel à la Ottolenghi

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Kievit’s kaassaus

Een basic voor je kookrepertoire

Bekijk het recept

Polenta met auberginesaus

Smakelijk en troostrijk

Bekijk het recept

Bietjes eten wij thuis vaak met linzen of met geitenkaas en pitjes of met gehaktballetjes of gerookte makreel, maar de gele bietjes nodigen uit tot iets anders. De gele bieten smaken trouwens ook echt iets anders dan de rode, wat minder uitgesproken, wat minder grondig, wat zoeter misschien. Wij aten er gebakken kidneybonen bij, gekookte boekweit en wat groene blaadjes, wat een goede combinatie was.
Het recept voor de kidneybonen staat onderaan dit blog op deze pagina. Ottolenghi serveerde deze bieten met gebakken makreel en ik kan je zeggen: verse makreel is echt goed om eens uit te proberen!

Ingrediënten

700 g gele bieten, een kleine of ½ rode ui, sap van ½ citroen, 1 sinaasappel, 2 el kalamata olijven, ½ tl korianderzaad, ¾ tl komijnzaad, ½ tl paprikapoeder, snufje chilipoeder, eventueel; 1 el olijfolie, eventueel; 2 el gehakte peterselie

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook de bieten in 40-60 min. gaar, of pof ze gaar in de oven: wrijf elke biet in met een beetje olijfolie en pak ze stuk voor stuk in met een stuk aluminiumfolie. Pof ze 60-80 min. dit hangt af van je oven en hoe groot de bieten zijn. Als je er makkelijk in kan prikken met een mes of satéprikker zijn ze goed.
Intussen maak je de dressing voor de bieten en kun je vast sla wassen, boekweit of wat anders koken etc. Pel de ui en snipper hem fijn. Doe hem in een ruime kom. Pers ½ citroen uit en doe het sap bij de ui. Schil de sinaasappel boven deze kom, zodat het sap dat je morst in de kom komt. Schil hem zó, dat je geen vlies meer aan de buitenkant hebt. Snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliesjes uit en knijp tenslotte met je hand al het resterend sap uit de sinaasappel. Snijd de olijven overlangs in vieren of in ringetjes en doe ze ook in de kom.
Rooster in een klein pannetje het korianderzaad en het komijnzaad tot het gaat geuren en wrijf het daarna fijn in een vijzel. Wil je de snel variant; gebruik dan gewoon al gemalen poeder, dit is echter minder aromatisch. Voeg de kruiden toe aan het ui-sinaasappelmengsel en geef ook wat p&z.
Wanneer de bietjes gaar zijn, laat je ze schrikken onder de koude kraan en pel je ze. Snijd in blokjes en meng door de dressing. Dat het ondertussen lauwwarm is geworden, is niet erg. Bestrooi tenslotte met wat gehakte peterselie, als je dat hebt. Doet het ook goed op een bedje van winterpostelein of met wat rucola!

 

Gebakken kidneybonen
Dit is een super simpel gerechtje dat wij thuis geregeld eten om aan onze eiwitten te komen op dagen dat we geen vlees eten. Bij ons klassiek in combinatie met gekookte broccoli en quinoa, ook heel lekker bij gestoofde prei. Deze week aten we het dus bij de gele bieten en dat was ook erg lekker.
Nodig:  1 à 2 blikjes rode kidneybonen, zwarte bonen kan ook; 1-2 rode uien; 1 teen knoflook; 1 tl milde paprikapoeder; olie; zout.
Je kan nog een beetje variëren door ook nog wat komijnpoeder en een snufje kaneel toe te voegen aan de bonen, en bv. oregano, of – als je dat hebt – wat gerookte paprikapoeder. Vind je het te droog, dan voeg je nog een paar lepels tomatenpuree toe. Ik vind juist dat droog gebakken heel lekker.
Bereiding: Spoel de bonen af in een vergiet en laat uitlekken. Pel en snipper de ui en fruit glazig in een scheut olie in een koekenpan. Pel de knoflook en voeg toe aan de ui. Kieper de bonen erbij en bestrooi met zout en paprikapoeder en als je wilt nog andere kruiden. Bak ze droog en serveer ze bij je groente en graan.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK