Gestoomde savooiekool pakketjes

savooiekoolrolletjes gevuld met gehakt. geserveerd met gele rijst en een tomaten-paprikasausje

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Eiersoep met flowersprouts

ei soep met groente

Flowersprouts zijn grappige, fluffy mini-boerenkooltjes. Leuk om in zijn geheel in de soep te laten drijven, leek me.

Bekijk het recept

Zelf kimchi maken

Kimchi gemaakt van rode spitskool

In huize Kievit heerst momenteel een interesse in exotische keukens. Er zijn allerlei vreemde ingrediënten uit Afrika en Azië die…

Bekijk het recept

Ik plaats heel bewust niet vaak gerechten waar vlees aan te pas komt, want ik wil juist graag laten zien wat er allemaal zonder vlees kan, maar deze klassieke koolrolletjes wilde ik persé een keer maken. Niet zo ingewikkeld als ik dacht en heel smakelijk!
Ik denk dat het ook wel kan met een vegetarische vulling, maar die moet wel een beetje samenhang hebben, dus dat rulle gehakt is geen optie. Een mengsel van gepureerde bonen zou denk ik goed kunnen. En er bestaat ook vegetarisch gehakt, dat er uit ziet als vers dierengehakt, maar ik weet niet hoe dat werkt. Wij eten het nooit, want er zit tarwe in dat wij niet eten, dus dat mag je zelf uitproberen!
Bij ons thuis ging zelfs onze flexi-vegan middelste voor de bijl met deze lekkere kool-pakketjes. Op de één of andere manier is iets in een deegje of iets wat verstopt zit zoals hier in de kool, altijd aantrekkelijk om te eten. Dus wie weet werkt het ook wel voor jou kinderen die geen kool willen eten…. Lekker met rijst en een tomaten-paprikasausje of simpelweg wat sojasaus.

Ingrediënten

1 savooiekool, 2 teentjes knoflook, stukje verse gember van ongeveer 1 cm dikte, 1 ui, scheutje olie, 400 g gehakt (ik nam lamsgehakt), 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de aan de onderkant van de kool de kern eruit, zodat je 8 grote bladeren los kan halen. Snijd met een scherp mes de hard nerf een klein stukje weg. Was de bladeren. Breng een ruime pan met water aan de kook met een snufje zout en blancheer de koolbladeren 2 min. Spoel ze daarna koud af en laat uitlekken in een vergiet. (De rest van de kool gebruik je niet voor dit recept, maar ik zou gewoon de rest van de kool in reepjes snijden en met wat olie en p&z zachtjes bakken in de pan, scheutje water erbij en gaar stoven en er dan bij eten.)
Pel de ui en knoflook en schil de gember. Hak de gember en knoflook fijn en snipper de ui.  Verwarm olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg gember, komijn en koriander toe en bak even mee. Draai dan het vuur uit. Meng het gehakt met het ui mengsel en voeg 1 ½ tl zout en peper naar smaak toe. Verdeel in 8 porties en maak er een beetje langwerpige kroketjes van. Leg nu telkens een koolblad op je werkblad, met de uitgesneden nerf aan de onderkant. Leg het gehaktkroketje in het midden, vouw de onderste flapjes er over, dan de zijkanten naar binnen en tot slot rol je ze op. Leg ze stuk voor stuk in een stoommandje en stoom ze boven heet water in 15 min. gaar. Intussen stoof je de andere kool.