Glutenvrije stoofperen kerst-cakejes

cakejes met stoofpeer er in

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept

Aardappels met rozemarijn

Net even anders uit de oven

Bekijk het recept

Mijn dochter Meike houdt ook erg van koken en zij kwam met het idee om de stoofpeertjes in een cakeje te stoppen, dat idee nam ik graag van haar aan! Lekker met een toef slagroom, een bolletje kaneel- of chocolade ijs zou er ook goed bij smaken.  Je kan ze uiteraard ook koud eten, ze blijven zo’n 3 dagen goed in de koelkast. Ook lekker als ontbijt! In plaats van stoofpeer kun je ook stukjes appel in het deeg stoppen, ook heel lekker.

Ingrediënten

Stoofpeertjes koken: 

  • 1 zak stoofperen (8 stuks)
  • 300 ml rode wijn of rode bessensap
  • 300 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 2 sterretjes anijs
  • 1 stukje citroenschil (ongeveer 10 cm)
  • eventueel 1 à 2 el suiker

Voor de cakejes: 

  • 8 gekookte stoofperen, uitgelekt
  • 150 g rijst- of havermeel
  • 150 g amandelmeel
  • 100 g agavesiroop (75 g suiker kan ook)
  • 200 g appelmoes
  • 3 eieren
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • mespunt vanillepoeder of tl vanille extract
  • 2 tl bakpoeder
  • Olie of boter om in te vetten
  • eventueel: amandelsnippers of poedersuiker

 

Bereidingstijd: 225 minuten

Ingrediënten voor: 8 personen

Bereiding

Kook eerst de stoofpeertjes:
Schil de peertjes, maar laat de steel eraan. Snijd eventueel het kroontje aan de onderkant er ook uit. Zet de peertjes vervolgens in een pan, doe alle ingrediënten erbij en laat het geheel zo’n 2 à 3 uur heel zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg eventueel tussendoor nog een beetje water toe als het vocht te veel verdampt. Bewaar de peertjes in de koelkast in het vocht of eet ze gelijk op. Eventueel kun je het vocht ook g een beetje binden met een papje van maïzena en wat water.

 Zo maak je de cakejes:
Laat de stoofpeertjes uitlekken (het sap kan je aanlengen tot limonade of bv. in je ontbijtyoghurt gebruiken). Verwarm de oven voor op 170°C. Vet 8 soufflébakjes of vuurvaste schaaltjes in met een beetje olie of boter. Bekleed twee springvormpjes met bakpapier of vet de ovenschaaltjes in. Meng het meel, amandelmeel, sinaasappelrasp en vanillepoeder door elkaar. Klop de eieren en de ahornsiroop schuimig in een kom en roer hier voorzichtig het meelmengsel door. Schep in elk bakje een schep beslag en duw in het midden voorzichtig een peertje. Bestrooi de rand eventueel met een beetje amandelschaafsel. Bak de taartjes in 30 min. goudbruin. Laat de taartjes afkoelen en serveer koud of lauwwarm.

 

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK