Kievit’s kaassaus

kaassaus bewerkt

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Chioggia bieten met veldsla en vijg

een carpaccio van chioggiabiet met eldsla, geitenkaas, walnoot en vijgen

Onze dochter Meike houdt van koken en kreeg onlangs van haar oma een mandoline kado. Nee, niet zo één met…

Bekijk het recept

Pasta met pompoensaus

Op Rosa’s school hielp ik met het uithollen van pompoenen, de bovenbouwleerlingen maakten een Halloween-pompoen.

Bekijk het recept

Je kan heerlijke dingen doen met spruitjes, maar wat ons betreft eet je de eerste spruitjes van het seizoen heel simpel met een flinke schep zelfgemaakte kaassaus. Die kaassaus doet het trouwens ook prima op bietjes, bloemkool, broccoli, gestoofde andijvie of witlof. Kortom, het is een saus die je beslist in je kookrepertoire moet hebben. En het is zo simpel, dat je niet snapt dat er überhaupt zakjes in het schap staan. Bovendien is zelfgemaakt echt veel en veel lekkerder!

Dit recept is voor een halve liter saus, omdat wij houden van royaal saus op onze spruitjes. Wil je wat minder, 30g meel en boter, 300 ml melk, 150 g kaas… zo simpel is het. De basis is een klassieke bechamelsaus, waar je op het eind geraspte kaas in laat smelten. Je kunt hiervoor heel goed restjes kaas opsparen, of kies gewoon je favoriete kaassoort.

Voor kinderen die spruitjes niet zo lekker vinden, is een flinke laag kaassaus een goede manier om die spruitjes toch naar binnen te loodsen. Bij ons was altijd de regel: zoveel spruitjes als je oud bent, maar inmiddels hoeft dat niet meer, want onze kinderen zijn dol op spruitjes!

 

 

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 250 g geraspte oude kaas
  • p&z
  • eventueel: nootmuskaat of beetje mosterd of knoflook

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Eerst de roux: Smelt de boter in een steelpan met een dikke bodem en roer de bloem erdoor tot een egaal mengsel. Laat al roerend op laag vuur in 3 min. gaar worden, maar niet bruin kleuren. Nu maken we er saus van, de béchamel, ook wel ‘witte saus’ genoemd. Roer een flinke scheut melk bij de roux en roer goed tot de melk is opgenomen. Dan voeg je de volgende scheut toe. Als het te hard gaat, zet je de pan even van het vuur. Roer zo alle melk erdoor, laat 5 min. zachtjes koken en dik worden. Rasp de kaas en laat die in de saus smelten. Je maakt de saus verder op smaak met p&z, wat verse nootmuskaat en als je wilt ook wat mosterd of een kneepje knoflook.