Knolselderijsoep met tijm en paddenstoelen

4622 knolselderij

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Maïsblini’s

blini met mais

Blini’s zijn een uit Oost-Europa afkomstig deeggerecht dat een kruising lijkt tussen een pannenkoek, poffertje en eierkoek. Hieronder een variant…

Bekijk het recept

Sperziebonen-salade

Sperziebonen-salade met tomaat, zwarte bonen, olijf en ui

Dit is een variatie op de klassieke salade Niçoise. Ook klassiekers zijn aan verandering onderhevig, want tijden veranderen, inzichten ook…

Bekijk het recept

Wat is het toch jammer dat die goede wintergroenten vaak hun uiterlijk niet mee hebben… Bleke schillen, onregelmatige huidjes, ik begrijp het als je met een knolselderij in je pakket niet meteen een hoera-gevoel krijgt. Sommige dingen verbergen hun waarde nu eenmaal een beetje en dat is ook met onze vriend de knolselderij het geval. Geef hem een kans en probeer dit fijne soepje, het zal je verbazen hoe lekker het wordt! En ja, met elke hap krijg je vitale stofjes binnen die echt niet in die frivole, zomerse sla zitten, vergeet die gewoon even een beetje!

Ingrediënten

700 g knolselderij, 2 uien, 4 tenen knoflook, 2 el boter, 1 el olijfolie, 1½ l bouillon (ik gebruikte paddenstoelenbouillon), 2 el verse tijmblaadjes, ½ bakje kastanjechampignons of andere paddenstoelen

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Pel ui en knoflook en snipper beide fijn. Verwarm de boter in een soeppan en bak hierin de knoflook en uien op laag vuur 15-20 min., zodat ze langzaam goudbruin kleuren. Voeg de bouillon, tijm en knolselderij toe en laat 30 min. zachtjes koken. Veeg de paddenstoelen schoon en bak ze zonder olie in een koekenpan tot ze gaan piepen (vocht verliezen) en geef ze dan een beetje p&z en eventueel een klein beetje olie. Pureer de soep met een blender of staafmixer en proef voor p&z. Serveer met de paddenstoelen erover gestrooid, wat tijm en drupjes olie.