Paksoi en foe yong hai
We aten pas afhaal van de Chinees en toen bedacht ik: die Foe yong hai, dat kan je makkelijk zelf maken! Mijn recept is zonder suiker en smaakversterkers en dat vind ik eigenlijk veel fijner eten. En het is dus echt niet moeilijk! Heb je eieren over van de Pasen? Dan is dit je recept! Het moeten wel rauwe eieren zijn, met gekookte eieren kan je fantastische deze curry maken.
Ingrediënten
- 2 struikjes paksoi
- 1 grote ui en 1 kleinere
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- stukje verse gember (4 cm)
- stukje rode peper of lepeltje sambal
- 1 el sojasaus
- 1-2 el agavesiroop (of een beetje suiker)
- 1 el azijn
- 1 blik tomatenstukjes of ¾ fles passata
- 1 el maïzena
- 8 eieren
- 2 tl five-spice poeder*
- p&z
- olie om te bakken
*Five spice poeder is een veel gebruikt mengsel in de Chinese keuken. Je kunt het ook zelf maken: 4 tl Sichuan peper (of witte of zwarte peperkorrels), 5 tl venkelzaad, 3 tl grof gestampte steranijs, 4 tl grof gestampte kaneelstokjes, 1 tl kruidnagels. Vijzel alles tot een poeder en bewaar in een potje.
Bereiding
Het recept voor foe yong hai bestaat uit 3 elementen: zoetzure saus, omelet en groente. Lekker om te serveren met rijst of bami.
Was de paksoi en laat goed uitlekken. Pel beide uien. Begin met de saus. (en zet de rijst op.) Snipper de kleinere ui fijn. Pel ook de knoflook, schrap het stukje gember schoon, hak de peper fijn. Fruit de ui glazig in een beetje olie. Pers de knoflook erbij, rasp de gember en voeg samen met de peper toe. Doe dan de tomatenblokjes, agave en azijn erbij en laat rustig even pruttelen. Snijd de grote ui doormidden en vervolgens in halve ringen. Snijd de paksoi in reepjes. Maak de paprika schoon en snijd in reepjes of blokjes. Breek de eieren in een kom en klop ze los met 1 tl five spice poeder en een snuf zout. Verwarm wat olie in een wok. Fruit de ui in de wok tot ze glazig is. Voeg 1 tl five spice poeder toe en voeg dan het wit van de paksoi toe en roerbak even, voeg dan ook het groen toe en de paprika. Draai het vuur laag en laat de groenten een beetje slinken, schep af en toe om. Als je ze goed vind, draai je het vuur uit. Als je de saus graag wat gladder wilt, kun je hem pureren, pas op voor hete spetters. Meng de maïzena met een paar lepels water en roer dit door de saus, laat even binden en draai dan het vuur uit. Laat in een koekenpan een scheutje olie goed heet worden (niet laten walmen) en bak hierin het eimengsel, roer door met een vork tot een smeuïg roerei, Laat grote stukken ontstaan draai het vuur uit als er hier en daar nog ongebakken ei zit, dat stolt straks verder in de saus en anders wordt het droog. Kiep het roerei in de tomatensaus en roer even om. Serveer de foe yong hai met de groente en rijst. Extra lekker met een beetje kroepoek erbij!
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 391
- Volgende »