Palmkoolrisotto met shiitake

risotto met palmkool en gebakken shiitake

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenschotel met paddenstoel, ei en tijm

Pompoenschotel met paddenstoel, ei en tijm

Pompoen en tijm, dat is een bijna standaard setje. Een ander mediterraan kruid doet het trouwens ook goed met pompoen,…

Bekijk het recept

Snijbiet met mozzarella

snijbiet met mozzarella

Snijbiet met een laagje van gesmolten mozzarella: simpel en lekker! Dit gerecht kan je ook prima maken met bijvoorbeeld andijvie…

Bekijk het recept

Dit recept is gemaakt door onze Meike! De opdracht was: maak iets met palmkool en shiitake, de uitkomst was deze mooie groene risotto!
Het is een wat bewerkelijk recept, omdat je de kool moet pureren en telkens moet roeren in de pan, maar het is beslist de moeite waard. De risottorijst heeft bij ons standaard meer tijd nodig dan de ’20 min’ die op het pak en in de meeste recepten staan, ik weet niet of anderen mensen hun risotto heel hard eten, maar wij houden van lekker zacht. Een beetje geduld en dan komt alles goed.

Ingrediënten

2 struiken palmkool, 1 ui, 2 tenen knoflook, 150 g shiitakes (of andere paddenstoelen), 400 g arborio rijst, 1½-2 bouillonblokjes, 150 ml witte wijn, 3 el olijfolie, 1 el boter, 300 g zijdentofu, 2 el tamari, 2 el edelgistvlokken, citroensap, p&z

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Ris het groen van de nerven palmkool, was het en knijp het vocht er uit. Pel ui en knoflook en snipper fijn. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd in reepjes.  Breng een liter water aan de kook met de bouillonblokjes in een ruime pan. Doe de palmkool erbij en klook dit ongeveer 5 min. Daarna giet je het water af in een andere pan, houdt dit warm voor straks. Laat de palmkool zonder deksel staan en maak eerst de risotto. Verwarm 2 el olijfolie in een pan het dikke bodem en fruit ui en knoflook glazig. Voeg de rijst toe aan de uien en roer alles om.  Wanneer alle korrels glanzen voeg je de wijn toe, daarna steeds een soeplepel bouillon, telkens roeren.  Tussen het roeren door maak je met een blender of goede staafmixer een mooie, groene puree van de palmkool met de tofu, edelgistvlokken, tamari en wat citroensap. Proef. Bak de paddenstoelen in 1 el olie, geef wat p&z. Wanneer de rijst zacht en romig is, warm je de laatste minuten de groene koolpuree mee en de boter. Maak op smaak en serveer met de paddenstoelen.
* In plaats van edelgistvlokken kan je Parmezaanse kaas nemen, zijdentofu kan ook vervangen door bijv. mascarpone of roomkaas.