Pittige spitskool met falafel en yoghurtsaus

spitskool, falafel en yoghurtsaus en gekookte gierst

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Spitskool is zo’n lekker makkelijke groente, niet moeilijk om schoon te maken en lekker snel klaar. Even afspoelen volstaat meestal. Daarna snijd je hem in fijne reepjes en maakt je een knapperige salade, een snelle wokschotel of stoof je ze kort. In parten roosteren in de oven duurt wat langer, maar is ook heel lekker. Deze keer wokte ik de kool kort met een beetje knoflook en gember, heel simpel. Met falafel en yoghurtsaus werd het een smakelijk, maar wel een beetje bleke maaltijd. Dat los je simpel op door wat snippertjes peterselie over je bord te strooien of een paar plakjes komkommer of tomaat erbij te leggen, dan ziet het er meteen beter uit, probeer maar! Met rijst of couscous smaakt het trouwens ook goed, maar ja, die zijn wel net zo bleek.

Ingrediënten

  • 1 grote spitskool
  • 3 tenen knoflook
  • stukje verse gember
  • sambal naar smaak
  • p&z
  • olie om te bakken
  • falafel mix

    Voor de yoghurtsaus:

  • 6 el volle yoghurt
  • 2 à 3 el mayonaise
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gedroogde dille
  • p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Breng 250 ml water aan de kook en meng dit met de falafelmix, laat het 15 min. staan. Maak dan eerst de yoghurtsaus. Pel het teentje knoflook en pers hem uit boven een kommetje. Doe er een snufje zout bij en roer de mayonaise erdoor. Roer dan de dille, yoghurt en een beetje peper erdoor en proef even. Spoel de kool af en verwijder lelijk blad. Halveer de spitskool en snijd de kern er uit, snijd daarna in mooie, fijne reepjes, gebruik een groot mes. Pel de knoflook en schil of schrap de gember, hak beide fijn. Rol balletjes van het falafelmengsel en druk ze een beetje plat. Verwarm 2 lepels olie in de wok en fruit de knoflook en gember tot het een beetje kleurt. Voeg de kool toe en roerbak al omscheppend de spitskool. Doe er een beetje sambal bij als je dat lekker vindt. Laat de kool een beetje knapperig, doe een deksel op de pan en laat het even staan terwijl je de falafel goudbruin bakt. Serveer de falafel bij de kool, geef de saus erbij.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Romige wortels uit de oven

Feestelijk en makkelijk te maken

Bekijk het recept

Rosa’s komkommersalade

Knapperig, fris en pittig

Bekijk het recept