Preisoep met wortel

groene soep van prei en wortel, gegarneerd met bieslooksnippers

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gesmoorde koolrabi met salie

Alweer zo’n lekker simpel recept

Bekijk het recept

Gevulde padronpepers

Niet zo heet als het er uit ziet

Bekijk het recept

Soep is altijd goed! Prei is natuurlijk een heerlijke groente om te gebruiken in een groentesoep of wokgerecht en ook als groente op zichzelf is hij heel veelzijdig. Je kan hem verwerken in stamppot, in een saus bij pasta, maar ook heel lekker is het om hem te bakken in grote stukken en er wat balsamicoazijn en te serveren met gehakte hazelnoten of pijnboompitjes. Je vindt genoeg inspiratie op onze site. Deze week een nieuw receptje, waarin we ook de lekkere bieslook gebruiken die op de tuin zo mooi de winter heeft doorstaan. Natuurlijk kun je de soep ook met iet anders garneren, bijvoorbeeld wat achtergehouden ringetjes prei, een snufje paprikapoeder of wat geroosterde zonnebloempitjes. Lekker als lunch of eenvoudig avondmaal met vers brood en boter.

Ingrediënten

  • 700 g prei
  • 2 grote winterwortels of 3 gewone wortels
  • 1 grote ui
  • eventueel 3 stengels bleekselderij
  • olie om te bakken
  • 1 tl tijm
  • 2 groentebouillontabletten
  • handje bieslook
  • p&z
  • olijfolie

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

 

Snijd de prei van bijna onder tot boven doormidden en was deze prei-waaiers onder de kraan schoon. Pel de ui en snipper vast grof. Boen de wortels schoon, snijd de bovenkant een stukje af en snijd in plakjes. Was de stengels bleekselderij en snijd in boogjes. Zet een flinke soeppan op het vuur en verwarm de olie. Fruit de ui glazig en snijd intussen de prei in snippers. Voeg de wortel en bleekselderij toe aan de uien en ook de tijm. Roer om en voeg na een paar minuten de prei toe, de bouillonblokjes en 1½ l heet water. Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan in ongeveer 20 min gaar koken. Pureer dan de soep mooi glad in een blender of met een goede staafmixer. Proef voor p&z. Was wat bieslook, snijd in kleine stukjes en strooi dit over de kommen soep. Ik deed er ook nog een zwiertje vergine olijfolie over en draai uit de pepermolen. Lekker met vers gebakken brood en boter.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK