Rauwe bloemkoolcouscous (met instructiefilmpje voor eenvoudige variant)

Print Friendly, PDF & Email

bloemkoolcouscous

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bloemkoolkoekjes

Print Friendly, PDF & Email

Bloemkool is zooo veelzijdig!

Bekijk het recept

Yacon uit de wok met noedels

Print Friendly, PDF & Email

Een leuk knolletje om mee te koken

Bekijk het recept

Dit recept geven we in twee varianten: een eenvoudige variant en een beetje culinair. Van de eenvoudige variant maakten we een filmpje, zodat je ziet dat experimenteel koken echt niet moeilijk hoeft te zijn!

De eenvoudige variant:
Hieronder zie je hoe je eenvoudige variant maakt van dit recept. Hiervoor heb je nodig: een rasp, bloemkool, een dressing van mayonaise, olie en azijn en geroosterde (zonnebloem)pitjes.

De culinaire variant
Dit recept is niet helemaal ‘raw’, want er gaan ook bonen en gebakken aubergine door. Natuurlijk kun je die ook gewoon weglaten en de kruiden door de bloemkool doen. Of kiezen voor stukjes vlees, of feta kaas, als je een andere eiwitbron wilt. Vind je rauwe bloemkool te scherp van smaak? Bak het met een weinig olie een paar minuten in de wok of spreid het uit op een bakplaat en rooster het een tijdje in de oven!

Ingrediënten

1 bloemkool
1 aubergine
1 blikje kidneybonen
1 (rode) ui
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
snuf chilipoeder
2 el rozijnen (optioneel)
flinke hand vers gehakte peterselie
1 limoen
4 el pompoenpitten
5 el olijfolie
p&z

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Snijd de aubergine doormidden en dan in blokjes. Bestrooi met zout en laat 20 min. zweten in een vergiet.

Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stronk eruit. Die gaat deze keer niet mee, maar eet hem gerust rauw op, of bewaar hem voor een soepje. Rasp de bloemkool fijn tot de bloemkool op couscous lijkt op een grove rasp (zoals in het filmpje hieronder) of in de keukenmachine.

Doe de couscous in een schaal en rasp de groene schil van de limoen boven de couscous, pers de limoen uit en giet het sap over de couscous. Hak de peterselie fijn en meng door de couscous, met p&z en 3 el olijfolie.

Pel en snipper de ui. Spoel de aubergine af en dep droog en meng met de komijn, koriander, paprika en chili. Verhit 2 el olijfolie in een pan, bak de ui glazig en bak dan de aubergine mee tot je hem zacht genoeg vindt. Laat de bonen uitlekken in een zeef. Meng de aubergine en bonen door de couscous en proef. Voeg eventueel rozijnen toe.

Rooster desgewenst de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze knappen en garneer hier de couscous mee.