Risotto met pompoen & bleekselderij

Print Friendly, PDF & Email

Risotto met pompoen en bleekselderij en gebakken paddestoelen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Risotto is bij ons echt een zondag-gerecht. Je hebt wél tijd, maar wilt niet ingewikkeld koken. Het liefst met een glaasje wijn in je ene hand in de pan roeren, onderwijl een beetje kletsen of muziek luisteren. In de praktijk vergeet ik toch altijd mijn wijn op te drinken, maar je begrijpt het idee. Deze risotto is een variant op de bleekselderijrisotto van een tijd terug (nieuwsbrief week 6 om precies te zijn), nu vervang je de helft van de bleekselderij door pompoen. Iets bewerkelijker, maar zeker de moeite waard. Je kunt de pompoen ook roosteren in de oven, als je dat lekkerder of makkelijker vindt.

Ingrediënten

½ pompoen, 6-8 stengels bleekselderij (de kern bewaar je voor de soep), 1 ui, 1  teen knoflook,  1 tl tijm, olijfolie, 300 g risottorijst, 2 groente – of kippenbouillontabletten, 1,2 l water (of 1 l water en een scheut witte wijn), 1 bakje paddestoelenmix, stukje Parmezaan, 2 el boter, p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snipper ui en snijd knoflook fijn. Halveer de pompoen, snijd één helft met een scherp mes in parten, snijd de pitjes er uit en schil de buitenkant er dun af (de schilletjes kun je bewaren voor je pompoensoep!) Snijd daarna in blokjes. Trek 8 stengels van de bleekselderij, maak ze schoon en snijd in dunne boogjes. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de pompoenstukjes zacht, bestrooi ze met wat p&z en een tl tijm. Zet als ze zacht zijn even apart. Verwarm in een pan met een dikke bodem een scheut olijfolie en 1 el boter en fruit de ui en knoflook glazig. Maak intussen een liter hete bouillon. Voeg de rijst toe aan de ui en bak tot alle korrels glanzen. Kieper eerst een kopje witte wijn in de rijst en roer tot deze is opgenomen, daarna voeg je telkens een soeplepel bouillon toe aan de rijst en roer tot deze is opgenomen. Na 5 min. voeg je ook de bleekselderij toe. Voeg dan weer bouillon toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 20 min., roer zeer regelmatig. Wanneer de risotto gaar is, roer je er de helft van de pompoenblokjes door, 1 el boter door en breng je hem op smaak met p&z en een royale handvol geraspte Parmezaan. Laat met een deksel op de pan 5 min. rusten. Bak in die tijd de paddenstoelen in 1 el olie in een koekenpan op hoog vuur en geef ze wat p&z. Schep de risotto op de borden, verdeel de pompoenblokjes erover, wat Parmezaan en de gebakken paddenstoelen. Een herfstfeestje!