Rode kool à la Natasja

Rode kool gekkokt met kruiden en azijn, koud geserveerd

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Maïsblini’s

blini met mais

Blini’s zijn een uit Oost-Europa afkomstig deeggerecht dat een kruising lijkt tussen een pannenkoek, poffertje en eierkoek. Hieronder een variant…

Bekijk het recept

Sperziebonen-salade

Sperziebonen-salade met tomaat, zwarte bonen, olijf en ui

Dit is een variatie op de klassieke salade Niçoise. Ook klassiekers zijn aan verandering onderhevig, want tijden veranderen, inzichten ook…

Bekijk het recept

Toen we onlangs genoten van een winterse maaltijd bij vrienden, schotelde de gastvrouw ons deze heerlijke rode kool voor. We aten hem koud en ik vond dat verrassend lekker. Niet ijskoud uit de koelkast natuurlijk, maar eigenlijk een beetje zoals je een salade eet.  Wij aten hem deze week met falafel, gierst en een lekker sausje, maar natuurlijk kun je hem ook heel klassiek warm eten met aardappelpuree en wat je daar verder nog bij verzint…

Ingrediënten

1 flinke rode kool, 2 dl appelazijn, 2 dl water, 50 ml ahornsiroop (suiker of appelstroop of honing kan ook), 2 laurierblaadjes, 2 kaneelstokjes, ½ tl hele kruidnagels, 1 tl korianderzaadjes, 1 tl jeneverbessen (pimentkorrels mag ook), verder nog nodig:, een theezakje of doekje of thee-ei

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd eventuele lelijke plekjes van de kool en snijd hem doormidden. Verwijder de kern en snijd de kool nog eens doormidden, of in drieën, wat je wilt. Gebruik een groot scherp mes en snijd de kool in dunne reepjes. Doe in een grote pan en voeg azijn, water en ahornsiroop (of een andere zoetstof) toe. Doe ook de laurierblaadjes een kaneelstokjes erbij en doe de overige kruiden in een theezakje of bindt ze in een doekje. Breng aan de kook en kook met een deksel op de pan minstens een half uur, roer halverwege een keer door. Het lekkerst wordt de kool als de smaken goed kunnen intrekken, dus maak deze kool bijvoorbeeld ‘s ochtends al.