Snijbiet of boerenkool met miso en paprika

Wat te eten bij de snijbiet, deze week? Of wil je wat anders dan stamppot boerenkool? Eet het gestoofd, met polenta!
Heb jij al eens polenta gemaakt? Je kunt het eten als pap, zoals je ook aardappelpuree eet, maar ik houd meer van de gebakken variant. Een beetje bewerkelijker, dat wel, maar beslist de moeite waard. De kaas kun je ook achterwege laten en je kunt eventueel ook wat (Italiaanse) kruiden door de pap roeren als je dat lekker lijkt.

Een andere nieuwkomer in ons assortiment is lichte miso. Miso is een Japans product en wordt gemaakt van gefermenteerde granen en/of sojabonen en zout. Het fermentatieproces zorgt voor een bijzondere smaak, waar je misschien in het begin een beetje aan moet wennen. Umami, de vijfde smaak, heet dat in het Japans. Miso is een mooie smaakmaker in tal van gerechten, in miesoep, in groenteschotels, of meng het eens met boter en laat het smelten op je groente, meng het met mayonaise en een lepeltje sesamolie en je hebt een bijzonder dipsausje voor rauwkost of garnalen. Laat het liever niet koken, dan verdwijnen de bijzondere enzymen die je lichaam juist heel prettig vindt.

Ingrediënten

700 g snijbiet of boerenkool, 1 ramiro-paprika, 2 el sesamzaad, 1 el miso (ik koos voor de milde lichte miso), kokosolie,Voor de polenta:,170 g polenta, 40 g gemalen kaas (oude of Parmezaan), zout, olijfolie, 1 el boter en een likje om in te vetten

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Wil je de polenta maken, begin dan daarmee! Breng 700 ml water aan de kook in een pan met dikke bodem  en doe er een snuf zout en een lepel olijfolie in. Giet al roerend de polenta erbij en roer tot er een pap ontstaat. Pas op voor hete spetters! Laat het op zacht vuur zachtjes koken en roer af en toe. Vet een klein bakplaat of braadslede in met wat boter. Rasp de kaas. Wanneer de polenta lang genoeg heeft gekookt (kijk ook even op het pak, de mijne moest 15 min,. maar dat kan verschillen), roer je er de kaas en een lepel boter door. Het moet een samenhangend geheel zijn. Schep het uit de pan op de bakplaat en strijk het uit met de achterkant van een lepel of een spatel. Laat een half uur (of langer) afkoelen. Maak dan de groente schoon: van de snijbiet moeten wortels en lelijk blad verwijderd, de boerenkool ris je van de nerven. Beide grondig wassen en in stukken hakken. Laat uitlekken in een vergiet terwijl je de paprika schoonmaakt en in reepjes snijd. Verwarm je wok en rooster eerst even de sesamzaadjes tot ze gaan een beetje gaan kleuren, laat afkoelen op een bordje.

Als je de polenta maakt, snijd je nu eerst de polenta in blokjes en daarna in driehoeken. Verwarm je grillpan en kwast beide kanten van de polenta in met dun olie voor je ze in de pan bakt. Met een beetje handigheid kun je de groente en polenta natuurlijk tegelijk doen! Doe voor de groente een lepel kokosolie in de wok en roerbak de snijbiet of boerenkool beetje bij beetje, tot alles gaar en geslonken is. Boerenkool laat niet zoveel vocht los als snijbiet, dus misschien wil je daar wel een kopje vocht bij doen. Als de groente gaar is, schuif je hem in het midden van je wok een beetje naar buiten. Als het goed is, is er een klein beetje vocht onderin, precies goed om de paprika een klein beetje te garen. Draai het vuur uit en roer 1 el misopasta door het vocht en dan roer je alles door elkaar. Strooi er op het bord het sesamzaad over. Serveer bij de polenta. Lekker met gehaktballetjes, kippenpootjes of een gebakken eitje! Natuurlijk kun je de snijbiet of boerenkool ook heel goed eten met bijvoorbeeld rijst of mie.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK