Spitskoolsoep met citroengras en tofu

spitskoolsoep met citroengras

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Andijvie salade met appel en sinaasappel

andijviesalade

Ingrediënten voor de salade: 1 krop andijvie, 1 appel, 1 sinaasappel, 50 g pecannoten, geraspte pecorino (naar smaak), voor de dressing:, 2 el (Griekse) yoghurt, 2…

Bekijk het recept

Gegrilde bloemkool met kappersaus

gegrilde bloemkool met tomaat en een saus van kappertjes

Een bloemkool gerecht dat zowel warm als koud lekker is, dat leek me wel passend voor deze tijd van het…

Bekijk het recept

Spitskool en citroengras, dat is een mooie combinatie. Als je van de Indonesische keuken houdt, dan ga je naar de toko, haal je kemiries en laos en maak je een smakelijke sajoer. Citroengras, in de Indonesische keuken sereh genoemd is een geurige, harde stengel, in de Aziatische keuken gebruikt om smaak te geven aan stoofpotten en soepen, of om mee te laten koken met rijst. Ik besloot iets sajoer-achtigs te maken maar dan met minder ingrediënten, zodat het heel toegankelijk wordt. Je kunt het eten met rijst, zoals je een sajoer eet, maar ook als een soep, lekker als lunch of, met wat goede desemboterhammen erbij, als makkelijke avondmaaltijd. In plaats van tofu zijn garnalen ook lekker; laat ze de laatste minuten even mee garen.

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 3 plakjes gember
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • eventueel een stukje peper
  • 2 flinke lepel kokosolie
  • 1 blok gerookte tofu
  • 1-2 el tamari
  • 1 bouillonblokje
  • 200 ml kokosmelk
  • 6 dl water

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd de tofu in kleine blokjes en marineer in een kom met 2 el tamari. Pel ui en knoflook en snipper beide fijn. Verwarm de kokosolie in een soeppan en fruit op zacht vuur de ui en knoflook. Snijd het voetje van de stengel citroengras en ook het bovenste stuk, dat mag bij de ui in de pan. Pel het het buitenste deel van de stengel, doe die ook in de pan en hak het binnenste deel zo fijn als je kunt. Snijd ook 3 plakjes gember en doe dit samen met een bouillonblokje, de kokosmelk, kurkumapoeder en 6 dl water in de pan. Laat aan de kook komen en kook met een deksel op de pan voor 20 min. zodat de smaak goed vrijkomt. Intussen was je de spitskool, snijd de kern er uit en snijd  in fijne reepjes. In een koekenpan verhit je een lepel kokosolie en bak je de tofublokjes krokant. Doe de kool bij de soep (misschien wil je niet alles gebruiken) en kook 5- 10 min. tot je de kool zacht genoeg vindt. Vis de stengels citroengras en de gemberplakjes uit de soep (als je ze kan vinden) en serveer elke kom soep met een schep tofublokjes.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bieten-kikkererwtenburgers

Bak je eigen vegaburger!

Bekijk het recept

Aubergine-courgettestoofpotje –

Lekker makkelijk met kikkererwten uit blik

Bekijk het recept