Hutspot recept inspiratie, originele Leidse variant of 3 oktober spin-off
De hutspot zoals we hem nu meestal eten, wijkt erg af van de originele Spaanse hutspot. Er zaten namelijk helemaal geen aardappelen in, want die werden pas aan het eind van de 16e eeuw voor het eerst in Europa gegeten. Met pastinaak i.p.v. aardappels komt hij waarschijnlijk het meest in de richting van hoe de hongerige Leidenaren hem in 1574 vonden. Hier een recept dat historisch wat meer verantwoord is.
3 oktober spaghetti – hutspot als inspiratie
Ingrediënten: 700 g wortelen; 2 uien; 2 teentjes knoflook; 350 g spaghetti; 2 laurierblaadjes; 1 tl oregano; p&z; 1,5 dl slagroom, plantaardige room of yoghurt; 1 pot witte bonen, afgespoeld en uitgelekt; handvol zonnebloempitten; 1 pakje gerookte sesam-amandel tofu; olijfolie.
Bereiding: Maak de wortelen schoon en rasp ze. Pel de uien en knoflookteentjes, snipper de uien fijn. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de uien glazig en pers de knoflook erbij. Voeg oregano toe en de geraspte wortelen. Laat dit 5 min. bakken. Giet de room erbij, voeg p&z toe en laat dit 5 min. stoven. Warm de laatste minuut de bonen mee. In een andere koekenpan rooster je eerst de zonnebloempitjes in een droge koekenpan tot ze wat kleuren, laat afkoelen op een bordje. Daarna een scheut olie in de pan en dan bak je de in blokjes gesneden tofu knapperig. Giet de spaghetti af, wanneer je de wortelsaus wat vochtiger wilt, giet je een scheutje van het kookvocht bij de wortels. Serveer de wortelsaus op de spaghetti en bestrooi elk bord met wat pitjes en blokjes tofu.
Stamppotje aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui, bonen en feta
Dit recept is van Kievit-klant Annemieke Dubbeldeman. Het volledige blog vind je hier: Hutspot-spin-off.
Ingrediënten: 500 g aardappel; 250 g winterpeen; 1 bataat (ongeveer 250 g); 250 g oranje pompoen (geschild gewicht); 2 rode uien, in halve ringen; 2 witte uien, in halve ringen; 1 el honing; 1 blik limabonen (400 g); 75 g feta, verkruimeld; 6 olijven, in ringen, 15 g gepelde pompoenpitten, eventjes geroosterd, 1 el Dijon mosterd; 1/2 tl gemalen komijn; roomboter; zout
Bereiding: Snij de aardappelen en groentes in kleine blokjes en stoom of kook ze gaat. Bak de uien in een klont roomboter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Na ongeveer een kwartier voeg je een snufje zout en de honing toe. Laat dan nog tien minuten op laag vuur pruttelen. In de tussentijd kun je de pompoenpitten roosteren, de olijven halveren en de feta verkruimelen. Kook de limabonen op laag vuur in een beetje water of het vocht uit het blik. Als de aardappels en groenten gaar zijn (giet ze indien nodig af en laat het vocht goed verdampen), stamp je ze. Er mogen best nog wat stukjes in blijven. Om extra smeuïg te maken, voeg je een klont roomboter toe. Is de stamppot te stijf, voeg dan nog een scheutje kookvocht of melk toe. Roer de mosterd en komijn erdoor en breng op smaak met zout. Schep de stamppot op de borden. Schep de bonen en uien erover en dan de feta, pompoenpitjes en de olijven.
Ingrediënten
700 g winterpeen; 250 g uien; 500 g pastinaken; 250 g witte bonen (of 2 potjes); 250 g biologische gerookt spek; p&z
Bereiding
Was de witte bonen, doe ze in een pan met ruim water en laat ze een nacht weken. Breng de volgende dag de bonen in schoon water aan de kook en doe er het in dobbelstenen gesneden spek bij. Laat alles op een zacht vuur 20 min zachtjes koken. Maak intussen de groenten schoon en snijd ze fijn, voeg alles met het zout bij het bonenspekmengsel en laat nog eens 30 tot 45 min zachtjes doorkoken, giet de hutspot af en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper. *Vind je pastinaken te zoet, neem dan toch maar gewoon wat aardappels!
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 377
- Volgende »